«Ελλάδα 2021»: Στόχος το αποτέλεσμα να συμβάλλει για την προκοπή και ανάπτυξη του κάθε τόπου
Στη Μεσσηνία βρέθηκε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, επισκεπτόμενη τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Πύλου – Νέστορος, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών και φορέων.
Πρώτη στάση της κας Αγγελοπούλου ήταν το Δημαρχείο Δυτικής Μάνης, όπου στην είσοδο την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας.
Όπως παρατήρησε από πλευράς του, η πρόεδρος της Επιτροπής κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει, όταν βρέθηκε στην Καλαμάτα, και έτσι χθες έφτασε στην Καρδαμύλη.
Μετά το Δημαρχείο, όπου να σημειωθεί παρευρέθη και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, η κα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε την παλιά Καρδαμύλη, δείχνοντας εντυπωσιασμένη με την κατάσταση του οικισμού, ενώ ο δήμαρχος την ξενάγησε.
Επόμενη στάση ήταν η οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ. Αφού έγινε μια ενημέρωση από την εκπρόσωπο του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου, ακολούθησε επίσκεψη στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του εμβληματικού αυτού κτηρίου, με την κα Αγγελοπούλου να μην κρύβει το θαυμασμό της για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ.
Η επίσκεψη στη Δυτική Μάνη ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε η κα Αγγελοπούλου με φορείς της περιοχής.
Εν συνεχεία, η πρόεδρος της Επιτροπής έφτασε στα Ριτσά, όπου την περίμενε ελικόπτερο που τη μετάφερε στον επόμενο σταθμό της, που ήταν ο Δήμος Πύλου- Νέστορος.
Δημήτρης Γιαννημάρας
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ανέφερε ότι είναι τιμή που επισκέφθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου την περιοχή, με την παρουσία της να δεικνύει το σεβασμό της στη μνήμη των προγόνων του, για τους οποίους οι Μανιάτες είναι υπερήφανοι, καθώς συντέλεσαν καταλυτικά στο να είναι σήμερα η Ελλάδα ελεύθερο κράτος.
Γιάννα Αγγελοπουλου
Με τη σειρά της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανέφερε ότι κάθε μέρος, αλλά και πέτρα της Δυτικής Μάνης, θυμίζουν σε όλους ότι εκεί αποφασίστηκε η εξέγερση των Ελλήνων. Στην περιοχή, πρόσθεσε, έδρασαν ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, η Φιλική Εταιρεία, αλλά και μεγάλες οικογένειες, όπως οι Μαυρομιχάληδες, οι Γρηγοράκηδες, οι Τρουπάκηδες, κι όλοι μαζί με ακόμα πολλούς Έλληνες ενώθηκαν, μόνιασαν και ξέχασαν τις διαφορές τους. Αφού αποφάσισαν να επαναστατήσουν, απελευθέρωσαν την Ελλάδα, καταστάσεις και γεγονότα που κάνουν τους σύγχρονους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ λίγοι!
Η κα Αγγελοπούλου πρόσθεσε ότι δεν αρκεί απλά να τιμηθεί η Επανάσταση και να αναδειχθούν τα μοναδικά και σπουδαία που έγιναν τότε, αλλά να πατήσουν πάνω τους με ευλάβεια τα μέλη της Επιτροπής και να τα χρησιμοποιήσουν για το μέλλον και την προκοπή του κάθε τόπου. Στόχος της Επιτροπής, εξήγησε, είναι οι τόποι να αναδειχθούν.
Η κα Αγγελοπούλου παρατήρησε ακόμη ότι η περιοχή έχει ένα μοναδικό στοιχείο που είναι οι πύργοι της, μνημεία που συνδέουν την Ευρώπη με την τοπική καλαισθησία και χρειάζεται να αναδειχθούν. Για το όλο ζήτημα υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι και πρόσθεσε οι προτάσεις που της δόθηκαν για μελέτη, στοχεύουν στο μέλλον, κι αυτό είναι κάτι που τη χαροποιεί.
Κατά το ’20-’21 πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι το ’20-’30 και το ’20-’50 και πώς η Ελλάδα θα κερδίσει, αφού μπορεί η χώρα μας να έχει μια τεράστια ιστορία, αλλά αν δε φροντίσει το μέλλον της, θα είναι ένα κενό κέλυφος, σχολίασε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στόχος είναι αυτή η επέτειος να χαραχτεί στη μνήμη όλων και να καθιερωθεί ως «μάθημα», ενώ μέσω της τεχνολογίας να γίνει πηγή προσόδων, δουλειάς, ανάπτυξης του τόπου.
Τέλος, ξεκαθάρισε και δεσμεύτηκε ότι πυροτεχνήματα του στυλ «γίνονται το ’21 και τα ξεχνάμε μετά» δε θα τα επιτρέψει, όπως και η Επιτροπή δε θα επιτρέψει να σπαταληθούν δισεκατομμύρια «για την παρασκευή ενός έργου- παράστασης».
Πώς θα γίνουν οι εκδηλώσεις αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τον κορωνοϊό
Σε ερώτηση που θέσαμε στην κα Αγγελοπούλου για το πώς θα επηρεάσει η πανδημία τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αφού μέχρι το Μάρτιο μοιάζει απίθανο να έχει τελειώσει, απάντησε ότι υπάρχει πολλή οργάνωση και έτσι για κάθε δράση υπάρχει εναλλακτικό σενάριο.
Ό,τι και να γίνει η Ελλάδα θα τιμήσει την επέτειο, σχολίασε, σημειώνοντας ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά από 30 ανθρώπους που συμμετέχουν στην Επιτροπή, αριθμός που, όπως είπε, είναι μικρός και δεν μπορεί να συγκριθεί με ολυμπιακά μεγέθη.
Οι προτάσεις που έγιναν, πρόσθεσε, ξεπέρασαν τις 1.800 και η κάθε μία έχει εξεταστεί ξεχωριστά, ενώ οι εκδηλώσεις αφορούν σε όλο το έτος.
Μέλη της επιτροπής
Η Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ανέφερε ότι η Μάνη είναι ο τόπος που χαράχτηκαν στρατηγικές για το 1821, αλλά η ίδια θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα μπορούν να χαράσσονται στρατηγικές, με το πρόγραμμα που έχει υποβάλει ο Δήμος Δυτικής Μάνης να είναι ένα παράθυρο στο μέλλον, αφού συνδυάζει αρμονικά και τις νέες τεχνολογίες. Δήλωσε, δε, σίγουρη ότι αυτό θα επιτευχτεί, αφού στρατηγός, όπως είπε, είναι ο Σταύρος Μπένος, που έχει γνώση του θέματος.
Ο Νίκος Κανελλόπουλος, καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η τεχνολογία θα συμβάλει καθοριστικά, ιδίως στο έργο για τους πύργους. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει να μελετηθεί πώς θα συνδεθεί η αρχιτεκτονική της φύσης με τη σημερινή τεχνολογία, οπότε η πληροφορία βγαίνει στις τρεις διαστάσεις και όχι απλά σε μια οθόνη.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, υποστήριξε ότι ο χώρος της Δυτικής Μάνης έχει μια ιδιαίτερη θέση στην εθνική Ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Επανάστασης. Η επίσκεψη της Επιτροπής έχει- όπως είπε- και την έννοια της απότισης του αναγκαίου σεβασμού και του θαυμασμού των μελών για την περιοχή.
Όσο για τις προτάσεις του Δήμου, ανέφερε ότι αποδεικνύουν ότι ο τόπος, εκτός από μεγάλο παρελθόν, έχει και μεγάλο μέλλον.
Σταύρος Μπένος
Ο κ. Μπένος ανέφερε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης συνέργεια ανάμεσα στις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής, στους ανθρώπους, στα μνημεία, με κεντρικό όμως μοχλό τον κορυφαίο ταυτοτικό μνημείο της Μάνης, που είναι οι πύργοι.
Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, για τους αγώνες να μη βγαίνουν μόνο πανηγυρικοί λόγοι, αλλά να τους προεκτείνουμε ονειρικά στο μέλλον αυτού του τόπου.
Τέλος, ανέφερε ότι θα δουλέψει με μεγάλο κέφι και αυταπάρνηση για να επιτευχτεί ο στόχος.
Συνέχεια στο Δήμο Πύλου Νέστορος
Μετά τη Δυτική Μάνη η Γιάννα Αγγελοπούλου, συνοδευομένη από άλλα μέλη της Επιτροπής, έφτασε με ελικόπτερο στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Πρώτη στάση ήταν η κεντρική πλατεία, όπου την περίμεναν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.
Εκεί η κα Αγγελοπουλου συνομίλησε με τον κόσμο, ενώ επόμενος σταθμός της ήταν το Δημαρχείο της πόλης. Έπειτα βρέθηκε στο Κάστρο της Πύλου, ενώ ξεναγήθηκε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εντός του Νιόκαστρου.
Στις δηλώσεις της η κα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι οι δύο Δήμοι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ανταποκρίθηκαν με μοναδικό τρόπο στο στόχο «ο άξονας που δείχνει το μέλλον», δηλαδή να κάνουν οι αρμόδιοι στους τόπους τους πράγματα, δράσεις, συνεργασίες, προκειμένου να αναδειχθούν προϊόντα, αλλά και καταστάσεις. Έτσι, «το ’20- ’21 θα είναι η πύλη που όλοι μαζί θα μπούμε στο νέο αιώνα, δείχνοντας αντοχές, αλλά και συγκίνηση για όσα προηγήθηκαν, με τη σιγουριά ότι η ελευθερία μας δεν κινδυνεύει ξανά και όλοι μαζί αποσκοπούμε στην πρόοδο, πράγματα δηλαδή που θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, που θα φέρουν έσοδα, που δείχνουν μια Ελλάδα ικανή, αλλά και ότι αφέντης της μοίρας της είναι η ίδια η χώρα».
Πρόσθεσε δε, ότι όλα δείχνουν ότι το στοίχημα στην Περιφέρεια κερδήθηκε, και γίνονται και θα γίνουν έργα που έχουν το ιστορικό ορόσημο του ’21.
Ο κ. Καρβέλας χαρακτήρισε την περιοχή ευλογημένη και ιστορική, που συμβολίζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα: ξεκινώντας από το Βασίλειο του Νέστορα φθάνει στα ιστορικά κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, στη μάχη του Μανιακίου, αλλά κυρίως στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου πριν από 193 χρόνια, τότε που ενώθηκαν οι τότε μεγάλες.
Ενωμένοι και δυνατοί, πρόσθεσε, είναι αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι της περιοχής, δηλώνοντας σίγουρος ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Με τη σειρά του ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στην Επιτροπή 2021, ενώ ειδικά για την κα Αγγελοπούλου ανέφερε ότι είναι μια γυναίκα που έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει σε άλλους αγώνες.
Πρόσθεσε δε, ότι η Μεσσηνία, όπως και όλη η Περιφέρεια, είναι γεμάτη «από θύμησες από εκείνα τα γεγονότα» και πρέπει να αξιοποιηθούν, με σκοπό να δοθεί προστιθέμενη αξία, κάτι στο οποίο, όπως κατάλαβε, στοχεύει και η Επιτροπή.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση