Ενίσχυση και για φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, ΠΕΛΕΤ
Από 80 ευρώ έως και 600 ευρώ θα κυμαίνεται φέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου τρόπου υπολογισμού θα είναι πλέον η θερμοκρασία κάθε περιοχής.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση στο επίδομα θέρμανσης ακόμη και μέσα στο ίδιο νομό ή και οικισμό. Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τα ίδια κριτήρια
Σύμφωνα με το νέο σύστημα που υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία της περιοχής τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα που θα λάβουν τα νοικοκυριά για θέρμανση. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το επίδομα να χορηγηθεί και σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν, εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα και πέλετ.
Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Εξετάζεται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων, καθώς και οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο, να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021. Η σχετική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Ανάλογα το κρύο
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πριν από την πανδημία συνάντησε τα στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ζητώντας μια μελέτη για το πόσο κρύο βιώνουν οι πολίτες σε κάθε περιοχή.
Η ΕΜΥ ανέλαβε, λοιπόν, να διαπιστώσει σε περισσότερα από 200.000 σημεία πόσο κρύο κάνει μετρώντας τις βαθμοημέρες, σύστημα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι. Για παράδειγμα, στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εμ. Αναδρανιστάκης, για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 15,5 είναι μια βαθμοημέρα.
Για τον υπολογισμό του κρύου σε κάθε περιοχή χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ομογενοποιημένα κλιματικά δεδομένα 30 ετών, γεωγραφικά δεδομένα και ψηφιακά μοντέλα εδάφους.