Ζητούν αυστηροποίηση των νόμων και μέτρα πρόληψης
Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συναντήθηκαν χθες οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα ανασφάλειας που βιώνουν κάτοικοι τόσο στις έδρες των Δήμων όσο και στις Περιφέρειες από την παραβατικότητα, η οποία μένει ουσιαστικά ατιμώρητη.
Υπέβαλαν δε, μέσω υπομνήματος, προτάσεις για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές σε συγκεκριμένα αδικήματα, να μην επαναλαμβάνονται από τους ίδιους παραβατικούς και να μη νιώθουν οι κάτοικοι ότι είναι απροστάτευτοι από τον νόμο.
Ειδικότερα, με τη δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε στον υπουργό σε μορφή υπομνήματος, ζητείται: «Τροποποίηση άρθρου 374 Π.Κ.: Πριν από την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) «εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες» και β) «εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».
Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ισχύει από 1/7/2019 καταργεί τις δύο παραπάνω διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης, εάν η αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δράστης κλοπής με το νέο Ποινικό Κώδικα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη, αντί φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών που ίσχυε, και σε περίπτωση κλοπής αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή κλοπής με διάρρηξη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αντί δύο ετών στην πρώτη περίπτωση, ενώ η διάρρηξη τυποποιείται σε πλημμέλημα.
Συνέπεια της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας είναι να βλέπουμε περιπτώσεις που συλλαμβάνονται κλέφτες που έχουν διαπράξει περισσότερες από μία κλοπές, να παραπέμπονται στο Αυτόφωρο για να δικαστούν και να τους επιβάλλονται ποινές φυλάκισης μερικών ημερών. Με τη μετατροπή δε της ποινής σε εξαγοράσιμη, το πιο πιθανό είναι ο δράστης να πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αφεθεί ελεύθερος από αυτά που πραγματικά έκλεψε.
Με την προηγούμενη νομοθεσία, δράστης ο οποίος θα διέπραττε παραπάνω από μία κλοπές, παραπεμπόταν με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 374 Π.Κ. (πράξη που τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια), ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα και η ποινή που επιβαλλόταν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σκόπιμο, λοιπόν, είναι να επανέλθει έστω η φράση κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια.
Επίσης, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας να διώκεται αυτεπάγγελτα. Αυστηροποίηση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τους μη έχοντες άδεια οδήγησης και για τους έχοντες ανασφάλιστα οχήματα. Τροποποίηση διατάξεων για την κλοπή αγροτικών προϊόντων, να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Ανάγκη αναθεώρησης ποινικού σωφρονισμού ανηλίκων και δημιουργία δομών για την φιλοξενία ανηλίκων. Αυστηροποίηση του αδικήματος παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ανηλίκων κατηγορουμένων, αφού μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους όντας ανήλικοι ενηλικιώνονται και δε βρίσκονται. Επίσης δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους αφού ληξιαρχικά δεν είναι τακτοποιημένοι. Στελέχωση υπηρεσιών κοινωνικής αρωγής. Άμεση πρόσληψη και δεύτερου επιμελητή ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και πρόσληψη επιμελητή ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Να λειτουργήσει και η Επιτροπή Κοινωνικής Παρακολούθησης Αποφυλακισθέντων για την επανένταξή τους στην κοινωνία».
Ο κ. Τσιάρας κατανόησε το μέγεθος του προβλήματος και υποσχέθηκε στους δύο δημάρχους ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή. Αναγνωρίζοντας ειδικότερα την αναγκαιότητα των αιτούμενων τροποποιήσεων σημείωσε ότι υπάρχει ήδη Επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης που επανεξετάζει τον Ποινικό Κώδικα και σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τροποποιήσεις και αλλαγές. Διαβεβαίωσε, τέλος, τους δημάρχους ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα επικοινωνία για την οριστικοποίηση των τελικών αποφάσεων.
Το κείμενο που υποβλήθηκε στον υπουργό, θα αποσταλεί στους βουλευτές του νομού και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, επίσης, ότι σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συμμετείχαν ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ηλ. Αξιοτόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Π. Ξηρογιάννης, η επιμελήτρια Ανηλίκων Αγγ. Ρουμελιώτη, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θ. Σιούτη και Ν. Πεφάνης, από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δ. Πολίτης, Στ. Σταματόπουλος και Κ. Τσαπόγας, οι αντιδήμαρχοι Γ. Φάβας και Σ. Μαρινάκης, η γ.γ. του Δήμου Μ. Νταμάτη και εκπροσωπώντας το Δήμο Μεσσήνης, η δικηγόρος Κ. Κουτσούλη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε -μεταξύ άλλων- αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και κατάθεση απόψεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση του θέματος της παραβατικότητας.
Εν συνεχεία, σε συνεργασία στελεχών των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, υπήρξε σύνταξη κοινού υπομνήματος το οποίο οι δήμαρχοι θα παραδώσουν στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
Σημειώνεται ότι το θέμα «Υποβολή προτάσεων και καθορισμός δράσεων για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας», που είχε τεθεί στην τελευταία ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μεταφέρθηκε και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.