Ξεκίνησε από χθες η διάθεση του με τιμή 0,80-0,81 ευρώ στη Μεσσηνία
Με πολύ συμφέρουσα τιμή και μειωμένη σχεδόν κατά 25% σε σχέση με πέρυσι το χειμώνα άρχισε από χθες και στη Μεσσηνία η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με το γραμματέα του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστομένης», Γιώργο Καπερώνη, η τιμή στην περιοχή μας κυμαίνεται από 0,80 – 0,81 λεπτά το λίτρο, ενώ πέρυσι η χρονιά είχε ξεκινήσει με 1,04 -1,05 ευρώ το λίτρο.
Ακόμα, βέβαια, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μικρό, καθώς πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε παραταθεί μέχρι σχεδόν και το καλοκαίρι, αφού υπήρχε ήδη σημαντική μείωση τιμής και πολλοί έσπευσαν να προμηθευτούν για το φετινό χειμώνα.
Μείωση 25%
Όπως σημείωσε ο κ. Καπερώνης, πολλοί είχαν προμηθευτεί πέρυσι πετρέλαιο και έτσι φέτος η ζήτηση είναι ακόμα πολύ συγκρατημένη. «Η τιμή και για τη Μεσσηνία ξεκίνησε φέτος πολύ χαμηλά. Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τόσο χαμηλή τιμή. Ξεκίνησε η πώληση με τιμή 80-81 λεπτά το λίτρο. Πέρυσι είχε ξεκινήσει με 1,04 -1,05 ευρώ το λίτρο. Ελπίζουμε να κρατηθεί αυτή η τιμή. Αυτή την περίοδο φαίνεται να υπάρχει μια σταθερότητα στη χαμηλή τιμή. Βέβαια, και στα υπόλοιπα καύσιμα διατηρούνται οι τιμές σε καλά επίπεδα, πάντα σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης και όταν ανοίξει η πλατφόρμα να κάνει ο κόσμος την αίτηση, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να προμηθευτεί, για να μπορέσει να πάρει την επιδότηση», τόνισε ο κ. Καπερώνης.
Καταλήγοντας συνέστησε στον κόσμο να προσέχει τις ποσότητες κατά την παραλαβή και όταν βλέπει πολύ χαμηλή τιμή να υποψιάζεται, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα την πληρώσει με άλλο τρόπο, είτε με λιγότερη ποσότητα καυσίμου είτε με κακή ποιότητα. Το επίδομα από τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα δοθεί μέχρι τέλους του 2020.
Οι τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και διεθνώς και στην Ελλάδα αναμένεται να κυμανθούν μέχρι και 0,85 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.
Τι να προσέχουμε
Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές πριν από κάθε κίνηση να κάνουν τη δική τους έρευνα. Να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να επιλέξουν τη συμφερότερη τιμή. Επειδή η ζωή έχει δείξει ότι η συμφερότερη τιμή δεν είναι πάντα η «φθηνότερη», η καλύτερη λύση είναι να προσφεύγουν στους βενζινοπώλες της περιοχής τους, αυτούς που ξέρουν, αυτούς που τους έχουν «τσεκάρει», αυτούς στους οποίους μπορούν ανά πάσα στίγμα να απευθυνθούν για κάθε πρόβλημα και κάθε ανάγκη. Η εμπιστοσύνη είναι βασικός όρος καλής αγοράς πετρελαίου θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση που ο καταναλωτής διαπιστώνει ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με την παράδοση του πετρελαίου, μπορεί να καταφεύγει στην Προστασία Καταναλωτή στο τηλ. 1520.
Σχετικά με τη διακίνηση/εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:
-Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr
-Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορούν να υπολογίσουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).
-Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην επαφίενται μόνο στο μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
-Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση, αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».
-Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
-Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη), στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ΑΦΜ, η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).
Της Βίκυς Βετουλάκη