Σε νέα αναβολή της δίκης για το θάνατο το Πάσχα του 2019 του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη στη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου από αναμμένη σαΐτα που έφυγε προς το πλήθος και τον χτύπησε στο κεφάλι, προχώρησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας μετά τη διακοπή στις αρχές το μήνα.
Το δικαστήριο αποφάσισε εκ νέου να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη για το βιντεοληπτικό υλικό που υπάρχει από τη στιγμή του ατυχήματος, αλλά αυτή τη φορά με συγκεκριμένα ερωτήματα και διορίζοντας συγκεκριμένο πραγματογνώμονα, ενώ όρισε νέα εκδίκαση της υπόθεσης στις 11 Ιανουαρίου 2021.
Απέρριψε, ωστόσο, αίτημα για λήψη γενετικού υλικού από κατηγορούμενο σαϊτολόγο και σύγκρισή του με πιθανό γενετικό υλικό που μπορεί να φέρει η «φονική» σαΐτα, η οποία βρίσκεται στα πειστήρια της υπόθεσης.
Αίτημα αναβολής
Η δίκη είχε διακοπεί στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να ζητηθεί από την Ασφάλεια Καλαμάτας να προβεί σε εξέταση των φωτογραφιών και των καρέ του βίντεο. Χθες, με την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο ενημέρωσε όλες τις πλευρές πως η Διεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ενημέρωσε πως στερείται κατάλληλων – απαραίτητων τεχνικών εξειδικευμένων γνώσεων για την καρέ καρέ αποτύπωση βιντεοληπτικού υλικού και προτείνει να ορισθεί αρμόδιος πραγματογνώμονας του Δημοσίου με ειδικότητα την ανάλυση και επεξεργασία ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του σαϊτολόγου που είναι εκ των βασικών κατηγορουμένων, Αντώνης Κατσάς, κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η πρόταση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και παράλληλα το δικαστήριο να ζητήσει την εξέταση της «φονικής» σαΐτας για γενετικό υλικό και σύγκρισή του με αυτό του κατηγορούμενου σαϊτολόγου.
Με το αίτημα συμφώνησαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης, πλην της Πολιτικής Αγωγής, που εκπροσωπεί ο δικηγόρος Περικλής Ξηρογιάννης και της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου, τότε, προέδρου της «Φάρις», Ιφιγένειας Γάκη, οι οποίοι ζήτησαν την εξέλιξη της δίκης και να γίνει προβολή του ψηφιακού υλικού.
Τα ερωτήματα
Έπειτα από διάσκεψη το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόρριψη του αιτήματος για εξέταση γενετικού υλικού από τη σαΐτα και τον κατηγορούμενο σαϊτολόγο, έκανε όμως δεκτό το αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο ψηφιακό υλικό. Ειδικότερα, διόρισε ειδικό πραγματογνώμονα, υπαστυνόμο στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας στην Αθήνα, ο οποίος θα ορκισθεί μέσα σε 10 ημέρες από τον επίσημο διορισμό του και σε 20 ημέρες θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του.
Με την πραγματογνωμοσύνη, το δικαστήριο ζητάει να εκτυπωθεί το ψηφιακό υλικό και ρωτά αν σε αυτό αποτυπώνεται η πορεία της σαΐτας που σκότωσε τον Κώστα Θεοδωρακάκη. Εάν αποτυπώνεται, τότε να αποτυπωθεί η πορεία σε σχεδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τη θέση του άτυχου εικονολήπτη, τη θέση εκκίνησης της σαΐτας, την πορεία που ακολούθησε, καθώς και την απόσταση που διάνυσε.
Σε περίπτωση, όμως, που δεν αποτυπώνεται η πορεία της σαΐτας, το δικαστήριο ζητάει σε σχεδιάγραμμα να αποτυπωθεί η θέση του Κώστα Θεοδωρακάκη, η πιθανή θέση εκκίνησης της σαΐτας, καθώς και ό,τι άλλο κρίνει ο πραγματογνώμονας αναγκαίο που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Τέλος, το δικαστήριο ζητά, στην περίπτωση που αποτυπωθεί η θέση που ξεκίνησε την πορεία της η σαΐτα, να περιγραφεί αν αυτή ξεκίνησε από το έδαφος, από χέρι ατόμου ή από θήκη – ταγάρι.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα για παραλείψεως. Επίσης, ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο αρχηγός μαζί με πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
Της Βίκυς Βετουλάκη