«Ούτε με ρυθμούς χελώνας» οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία

«Ούτε με ρυθμούς χελώνας»  οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία

Δεν έχουν συγκροτηθεί ούτε οι επιτροπές

Κάτι οι χρονοβόρες διαδικασίες, κάτι οι καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού, στις καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες και στη Μεσσηνία, όπου υπάρχουν αρκετά ζητήματα και χιλιάδες αντιρρήσεις.

Όπως ανέφερε προχθές σε δημοσίευμά του και το «Βήμα», η αναμόρφωση των δασικών χαρτών δεν ήταν τελικά τόσο εύκολη διαδικασία και πάει από αναβολή σε αναβολή. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, παρατάθηκε ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να βγει τώρα νέο χρονοδιάγραμμα για τις 30 Νοεμβρίου.

Μεσσηνία: Ούτε καν επιτροπές

Η διαδικασία, λοιπόν, της αναμόρφωσης των δασικών χαρτών έλαβε παράταση έως τέλη Νοεμβρίου και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ακόμα δεν έχει προχωρήσει η συγκρότηση των Επιτροπών, καθώς δεν έχουν ορισθεί οι δικηγόροι που απαιτούνται ως μέλη.

Σύμφωνα και με τον υπεύθυνο για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία Παν. Αγγελόπουλο, μόλις τελειώσει η διαδικασία των αναμορφώσεων και αναρτηθούν οι χάρτες, θα ξανανοίξει το σύστημα των αντιρρήσεων.

Αν τότε δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν αντιρρήσεις επί του συνόλου του δασικού χάρτη, ο αριθμός των 12.000 που είναι ήδη κατατεθειμένες στη Μεσσηνία αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2-3.000.

Αναθεώρηση

Στην αναθεώρηση των δασικών χαρτών και τη διαδικασία αναφέρεται αναλυτικά σε προχθεσινό του δημοσίευμα το «Βήμα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δεν ήταν… περίπατος τελικά η αναμόρφωση των δασικών χαρτών, όπως επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Προ ημερών πήρε δεύτερη φορά παράταση η προθεσμία που είχε δοθεί για να γίνουν οι αλλαγές σε όλους τους χάρτες της χώρας, δηλαδή στους αναρτηθέντες, σε όσους βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο κατάρτισης ή θεώρησης, ακόμη και στους μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες.

Όπως αναφέρει στο “Βήμα” ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, τους τελευταίους πέντε μήνες περίπου 10.500 πολίτες έχουν προσκομίσει στα Δασαρχεία διοικητικές πράξεις για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Πρόκειται κυρίως για πράξεις που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας, για παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων, αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών ή παραχώρησης γαιών, οικοδομικές άδειες εκδοθείσες προ του 1975 ή και μετά το 1975 αλλά πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4030/2011.

Η πλειονότητα των φακέλων αφορά περιοχές με υψηλή αξία γης. Και ο αριθμός τους, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, μέρα με τη μέρα αυξάνεται, ενώ οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους πριν προχωρήσουν στην αναμόρφωση και στην εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί “σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών” από τις 7 Μαΐου, οπότε δημοσιεύθηκε ο νόμος 4685/2020. Ωστόσο παρατάθηκε αρχικώς έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και καθώς οι “αποψιλωμένες” δασικές υπηρεσίες τα… βρήκαν σκούρα, βγήκε νέο χρονοδιάγραμμα για τις 30 Νοεμβρίου.

180.000 αντιρρήσεις σε δύο χρόνια

Για τους αναρτηθέντες χάρτες είχαν υποβληθεί περί τις 180.000 αντιρρήσεις πολιτών και την τελευταία διετία οι αρμόδιες επιτροπές δεν είχαν εξετάσει περισσότερες από 10.000. Εάν η διαδικασία συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς, θα απαιτούνταν μια 30ετία για να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει η κύρωση και των υπολοίπων χαρτών. Το σκεπτικό του νομοθέτη ήταν να συμπεριληφθούν στους Δασικούς Χάρτες όλες οι διοικητικές πράξεις οι οποίες είχαν παραλειφθεί κατά την αρχική κύρωση, ανάρτηση ή επεξεργασία, δηλαδή να γίνει η αποτύπωσή τους στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, καθώς και των οριογραμμών τους. Έτσι, μετά την αναμόρφωση των χαρτών, πολλές ιδιοκτησίες θα βρεθούν σε εκτάσεις όπου δε θα εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι 180.000 αντιρρήσεις να περιοριστούν στις 40 με 50 χιλιάδες και το έργο των Δασικών Χαρτών να ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Όμως, εγείρονται ζητήματα ως προς τη νομιμότητα πολλών διοικητικών πράξεων που επετράπη να προσκομίζουν ο πολίτες ώστε να υπαχθούν στις διαδικασίες αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών. “Πρέπει, για παράδειγμα, να λαμβάνουμε υπόψη για τους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του οποίου δίνονται για χρόνια επιδοτήσεις σε αγρότες. Όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εξετάζει το χαρακτήρα της έκτασης, δηλαδή εάν είναι δασική ή όχι. Όταν αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες φάνηκε ότι μεγάλο μέρος των επιδοτούμενων εκτάσεων ήταν καταπατημένες. Εδώ στον κάμπο χιλιάδες εκτάσεις εκχερσώθηκαν και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να νομιμοποιηθούν συλλήβδην με έγγραφα απαλλοτριώσεων που πολλές δεν έγιναν νομίμως κ.λπ.” σημειώνει στέλεχος δασικής υπηρεσίας στη Θεσσαλία.

Και προσθέτει: “Έχουμε ήδη λάβει εκατοντάδες φακέλους και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Θα πρέπει να τους εξετάσουμε, πριν αναμορφώσουμε τους χάρτες και να τους αναρτήσουμε και πάλι. Θα ακολουθήσει νέα σειρά αντιρρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν στη συνέχεια από τις επιτροπές, μαζί με όσες παλιές αντιρρήσεις απομείνουν μετά την αναμόρφωση. Έχουμε ακόμη δρόμο μακρύ. Μου θυμίζει το νόμο 248/1976 του τότε υπουργείου Συντονισμού. Είχαν δοθεί εκατομμύρια δραχμές για να γίνει δασολόγιο και να καταγραφεί παράλληλα το ιδιοκτησιακό καθεστώς δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά το έργο… κόλλησε στα 300.000 στρέμματα”.

Αιτήσεις ακύρωσης

Να σημειωθεί ότι κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών έχουν γίνει δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την πρώτη κατέθεσαν η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), επισημαίνοντας ότι η εξαίρεση εκτάσεων θα βασιστεί σε διοικητικές πράξεις ή έγγραφα, τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερη νομολογία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν μπορούν να οδηγούν σε αποχαρακτηρισμό εκτάσεων.

Η δεύτερη έγινε από επτά οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι, όπως υποστηρίζουν, “επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας”, με συνέπεια, όπως υποστηρίζουν, να ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική αξιοποίησή τους σε πιο “επωφελείς” χρήσεις (π.χ. ανοικοδόμηση). Και για τις δύο προσφυγές έχει οριστεί δικάσιμος στις 4 Δεκεμβρίου».

Της Βίκυς Βετουλάκη