Περικοπές εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού
Οικονομικό αδιέξοδο προμηνύει για τους Δήμους το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Το προσχέδιο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τους αιρετούς να εντοπίζουν άγριες περικοπές που μπορούν να πλήξουν τόσο την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όσο και αναπτυξιακές δράσεις των Δήμων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, οι περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων το 2021 αγγίζουν τα 250-300 εκατ. ευρώ, αν και η ονομαστική μείωση των ΚΑΠ καταγράφεται στο προσχέδιο στα 151 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές μειώνονται κατά 1/3 και πέφτουν στα 146 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. ευρώ το 2020. Ακόμα δεν περιλήφθηκαν στο προσχέδιο οι δαπάνες για τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, σύμφωνα με αιρετούς, ένα ποσό κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” και τον Στέργιο Ζιαμπάκα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού μιλά για αύξηση των ιδίων εσόδων των Δήμων κατά 284 εκατ. ευρώ. «Δεν πάμε καλά» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Μουράτογλου, ο οποίος σημείωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας οι μειώσεις των εσόδων των Δήμων της χώρας εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.
«Τρικ» χαρακτήρισε ο ίδιος την εγγραφή αυξήσεων 142 εκατ. ευρώ στους αναπτυξιακούς πόρους, στους οποίους «είναι και πληρωμές ΕΣΠΑ μέσα. Είναι σίγουρο» διευκρίνισε. «Δυσοίωνες οι ειδήσεις του προσχεδίου. Και το λέω εγώ που δε μου αρέσει να κινδυνολογώ. Όχι προγράμματα, μισθοδοσίες δε θα μπορούμε να καλύψουμε» σχολίασε ο κ. Μουράτογλου.
Η ΚΕΔΕ θα ξεκινήσει επαφές με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να επισημάνει τα προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά και θα ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.
Όλα αυτά ενώ ήδη η τρέχουσα χρονιά έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολη για τα οικονομικά των Δήμων. «Φοβάμαι δυσάρεστες εκπλήξεις στους προϋπολογισμούς των Δήμων που πρέπει να κλείσουν τη φετινή χρονιά, αν δε δοθεί η τρίτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.
Μεταστροφή
Σε αλλαγή στάσης προχώρησε η πλειονότητα της ΚΕΔΕ στο θέμα το οποίο έχει προκύψει με τα 2 εκατ. ευρώ ΚΑΠ που απέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Ένωσης, όπως προβλέπει ο νόμος.
Στην τελευταία συνεδρίαση, κατόπιν εξηγήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤΑΑ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συναινέσει η Ένωση στην απόδοση των χρημάτων, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα η τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ που θα συντρέξει μικρούς Δήμους στη σύνταξη μελετών και την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ωστόσο, η ΚΕΔΕ ζητά επιστροφή των 2 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ για λόγους θεσμικής αρχής θα επιμείνει στην αίτηση που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σχετικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών.