Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει αιγοπρόβατα και βοοειδή αλλά δε μεταδίδεται σε άνθρωπο, εντοπίσθηκε στη Λακωνία και συγκεκριμένα σε περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς. Όμως, καθώς η νόσος μεταφέρεται με κουνούπι, το οποίο- σύμφωνα με την εντομολογική επιτήρηση που γίνεται- έχει ανιχνευθεί και στις περιοχές μας, ακόμα και η Μεσσηνία έχει περιληφθεί στα μέτρα προστασίας και επιτήρησης.
Η νόσος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την κτηνοτροφία μιας περιοχής και όπως τονίζει η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Μαρία Κωταντούλα, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και σε συνεννόηση με την υπηρεσία ή τον κτηνίατρό τους.
Τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Μεσσηνία, ενώ να υπογραμμίσουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ούτε υπάρχει πρόβλημα με το κρέας και το γάλα των ζώων, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία, γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Μεσσηνία
Όπως σημείωσε η κα Κωταντούλα, στη Μεσσηνία δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα, ούτε από κτηνοτρόφο ούτε από ιδιώτη κτηνίατρο. Από το νόσημα αυτό μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, που είναι: υψηλός πυρετός, ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια, πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια, επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια, δυσκολία στήριξης του ζώου.
Όπως διευκρίνισε η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής, οποιοδήποτε κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα και η Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιεί επιτόπου επίσκεψη και προβαίνει σε αιμοληψία των ζώων.
Ο μεγάλος κίνδυνος για τις κτηνοτροφικές μονάδες είναι πως δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο και τα ζώα αποκτούν σοβαρά προβλήματα, όπως μείωση της παραγωγής.
Ζώνες επιτήρησης και προστασίας
Εξαιτίας, του περιστατικού στη Λακωνία με απόφαση της Περιφέρειας ορίσθηκε ζώνη επιτήρησης που αφορά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, ενώ καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών και εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Επίσης, απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη ζώνη επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν.
Με δεύτερη απόφαση της Περιφέρειας ορίσθηκε και ζώνη προστασίας που αφορά και περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτή περιλαμβάνει τις εξής περιοχές: των Δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Μεσσήνης, των πρώην Δήμων Κορώνης, Μελιγαλά, Οιχαλίας, Ιθώμης, και από το Δήμο Μεθώνης τις Τ.Κ. Φοινικούντα και Λαχανάδα.
Σε αυτές τις περιοχές ισχύουν οι απαγορεύσεις που προβλέπονται και στη ζώνη επιτήρησης, ενώ, όπως διευκρίνισε η κα Κωταντούλα, η οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων θα γίνεται πλέον με πιο αυστηρούς όρους και πάντα σε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, η οποία θα αποφασίζει αν θα επιτραπεί ή όχι.
Της Βίκυς Βετουλάκη