Κανονικά θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χειμώνα το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικότερη ανησυχία λόγω πανδημίας, αλλά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο Πολιτισμός παγκοσμίως, εξαιτίας της εξάπλωσης του covid-19, η διοργανώτρια αρχή ανακοινώνει ότι είναι στις προθέσεις της η ομαλή διεξαγωγή του 7ου Φεστιβάλ, προσαρμοσμένου στις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ κάθε φορά.
Για το λόγο αυτό, φέτος το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού στους φίλους του λίγο μετά τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2021. Ενισχυμένο με νέες συνεργασίες, νέο βραβείο, αφιερώματα, αλλά και την καθιερωμένη του εκπαιδευτική ζώνη, το Φεστιβάλ θα προβάλλει πλήθος βραβευμένων ελληνικών και ξένων ταινιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του προγράμματος, αυτή τη φορά, θα αποτελείται από ευρωπαϊκές ταινίες.
Και φέτος, μέρος του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ και εκτός Καλαμάτας και συγκεκριμένα σε: Σπάρτη, Γύθειο, Άργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Πάτρα, Αιγιάλεια και Αμαλιάδα.
“Κατακτώντας την Ελευθερία”.
Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει τη θεματική “Κατακτώντας την Ελευθερία”.
Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης θα είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες. Η ίδια θα συμμετέχει, επίσης, στην τριμελή επιτροπή για τα Βραβεία Ισότητας.
Επιπλέον, φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον ομώνυμο Δήμο. Πρόκειται για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι διεθνής τριμελής.
Για άλλη μια χρονιά φέτος το ΔΦΝΠ θα συνεργαστεί με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, 10 φοιτητές από κάθε σχολή θα παρευρεθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή δύο σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ.
Φέτος, η συνεργασία ευρωπαϊκών φεστιβάλ ενισχύεται με γραπτή συμφωνία, διάρκειας 3 ετών, με το Zinebi, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Στο πλαίσιο αυτής, κατά τη διάρκεια του 7ου ΔΦΝΠ θα γίνει αφιέρωμα στο Βάσκικο Κινηματογράφο. Παράλληλα, τα δύο φεστιβάλ έχουν προσκαλέσει Έλληνες και Βάσκους σκηνοθέτες και παραγωγούς να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής των δύο χωρών, σε ένα κοινό ετήσιο θέμα.
Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με το φεστιβάλ FAITO DOC στη Νάπολη, το οποίο, στο επόμενο πρόγραμμά του, θα ενσωματώσει κινηματογραφικά έργα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών και θα παρουσιάσει μια ταινία ντοκιμαντέρ ως παγκόσμια πρεμιέρα στο ΔΦΝΠ.