Ποια θα είναι η παραγωγή, η κατανάλωση, η μεταβολή των αποθεμάτων, πώς θα ξεκινήσουν και πώς θα εξελιχθούν οι τιμές, ποιες αναμένονται να είναι οι κινήσεις εξαγωγών/εισαγωγών στο διεθνές εμπόριο κατά τη νέα εμπορική περίοδο 2020/2021; Αυτά μεταξύ πολλών άλλων συζήτησαν επί 4ωρο οι εκπρόσωποι των εννεά κυριότερων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου σε τηλεδιάσκεψη στις 30/9/2020. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από διάφορες χώρες και από παρευρισκόμενους σε αίθουσα που είχε ειδικά διαμορφωθεί στο συνεδριακό κέντρο της Χαέν. Τη συζήτηση οργάνωσε και συντόνισε ο στρατηγικός αναλυτής Juan Vilar (Ισπανία).
Συμμετείχαν οι: Βασίλης Ζαμπούνης (olivenews.gr, Ελιά και Ελαιόλαδο, Ελλάδα), Δρ. Ajmi Larbi (διδάκτωρ Ινστιτούτου Ελιάς της Τυνησίας, Τυνησία), Alvaro Labella (γενικός διευθυντής της Olivogestao, Πορτογαλία), Antonio Guerreiro (ειδικός αναλυτής της ζήτησης της διεθνούς αγοράς, Αυστραλία), Δρ. Gino Celletti (εμπειρογνώμων στην εμπορία ελαιολάδου, Ιταλία), Δρ. Jorge Pereira (εμπειρογνώμων του διεθνούς ελαιοκομικού τομέα, Λατινική Αμερική), Jorge Pena (διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Innoliva, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), Chania Szewczyk Chagas (ειδική γευσιγνώστρια των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και σομελιέ ελαιολάδου, Βραζιλία).
Ακολουθεί μια περίληψη των όσων συζητήθηκαν:
Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 3.119.400 τόνους εκ των οποίων θα συνεισφέρουν: Ισπανία 1.633.000 (Χαέν 630.000), Ιταλία 270.000, Ελλάδα 240.000, Τουρκία 180.000, Μαρόκο 140.000, Τυνησία 130.000, Πορτογαλία 120.000, Συρία 80.000, Αλγερία 75.000, Αργεντινή 28.000, Αίγυπτος 25.000, Χιλή 23.500, Αυστραλία 23.000, ΗΠΑ 22.500, Λίβανος 17.000, Λιβύη 17.000, Ιορδανία 16.000, Ισραήλ 16.000, Παλαιστίνη 14.000. Η παραγωγή συμπληρώνεται από αποθέματα 755.760 τόνων.
Έναντι της παραπάνω προσφοράς η κατανάλωση αναμένεται στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή και κατανέμεται: Ευρώπη 1.696.030, Αμερική 573.690, Ασία 384.810, Αφρική 269.650, Ωκεανία 83.000.
Από το παραπάνω ισορροπημένο ισοζύγιο προκύπτει ότι φέτος θα σταματήσει η κατηφόρα των τιμών της τελευταίας 5ετίας.
Η Πορτογαλία -που είναι σχετικά πρώιμη και φέτος έχει μειωμένη παραγωγή- θα ξεκινήσει με ανοδική σε σύγκριση με πέρυσι τιμή παραγωγού γύρω στα 3,20 ευρώ/kg
Αργότερα θα μπει στο χορό και η Ισπανία περίπου στα 2,40-2,50 ευρώ, τα οποία σιγά σιγά θα τείνουν να διολισθήσουν σε χαμηλότερες τιμές αλλά ανώτερες των περσινών, περίπου στα 2,20 με 2,30 τον Ιανουάριο 2021.
Το κοινό παρθένο και τα βιομηχανικά δεν αναμένεται να έχουν την ίδια καλή πορεία όπως το έξτρα παρθένο, παρά το μάλλον ανεξήγητο πρόσφατο ανοδικό ράλι.
Να διευκρινίσουμε ότι η παραγωγή της Ισπανίας, όπως άλλωστε και της Ελλάδας, θα εξαρτηθεί από τον αν θα βρέξει τις επόμενες μέρες, γιατί διαφορετικά οι αποδόσεις λάδι/καρπός θα είναι φτωχότερες άρα και η τελική ποιότητα ελαιολάδου μικρότερη.
*Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από JUAN VILAR CONSULTORES ESTRATEGICOS και Άξιον Εκδοτική (olivenews.gr).