Στις 28 Απριλίου 2020 απευθύνθηκα γραπτά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βλάχο και στην αναπληρώτρια διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Δημοπούλου, ζητώντας να με πληροφορήσουν για τις εργασίες στην εσωτερική και εξωτερική όψη της μοναδικής αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών και να μου γνωρίσουν «τον αριθμό μελέτης, το οικονομικό ύψος της σύμβασης, τον ανάδοχο και τον επιβλέποντα μηχανικό των αναφερόμενων εργασιών».
Απάντηση δεν έχω λάβει ακόμα. Να υποθέσω πως έτσι σέβονται δημοτικούς συμβούλους, πολίτες, νομοθεσία και διοικητική διαδικασία;
Το θέμα των εργασιών στο διατηρητέο (ΦΕΚ Β`/74/1996) δημοτικό κτήριο έχει πολλές διαστάσεις και το ερώτημα είναι εύλογο: Ποιος αποφάσισε τις αλλαγές και έδωσε εντολή εργασιών, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και διαφάνειας;
Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει μελέτη και πολεοδομική άδεια, ούτε έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, για τις εργασίες, που αφορούν στην αισθητική, την αλλαγή του χαρακτήρα και της χρήσης του κτηρίου (χάνεται η ενιαία αίθουσα συνεδριάσεων και μετατρέπεται σε γραφεία – κελιά για τη φιλοξενία της ΔΕΥΑΤ, όπως φαίνεται στη φωτογραφία).
Οι προβλέψεις περί δημοσίων έργων έχουν παραβιαστεί, καθώς δεν υπάρχει μελέτη, τιμολόγηση, προϋπολογισμός, ανάθεση και επίβλεψη του έργου.
Ως προς το αυτοδιοικητικό, λειτουργικό και αισθητικό μέρος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η διοίκηση του Δήμου καταργώντας αυθαίρετα την αίθουσα συνεδριάσεων στερεί από την πόλη των Φιλιατρών μια μεγάλη ενιαία αίθουσα, για διάφορες χρήσεις (συνεστιάσεις, εκδηλώσεις, κάλυψη έκτακτων αναγκών), και το μοναδικό δημοτικό χώρο δημόσιων συνεδριάσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο, το Κοινοτικό Συμβούλιο, αλλά και οι τοπικές συλλογικότητες δεν έχουν πλέον κατάλληλο χώρο συνεδριάσεων στα Φιλιατρά.
Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων είναι δημόσιες. Η απουσία κατάλληλης αίθουσας εμποδίζει την προσέλευση και συμμετοχή των δημοτών στις συνεδριάσεις των αυτοδιοικητικών αργάνων και υπονομεύει την τοπική δημοκρατία.
Τα Φιλιατρά χρειάζονται την ενιαία αίθουσα συνεδριάσεων για πολλούς λόγους.
Η Οικονομική Επιτροπή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της πόλης, ως αρμόδια όργανα για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η αίθουσα να επανέλθει στην αρχική της μορφή.
Εύκολα καταστρέφεις. Δύσκολα δημιουργείς.
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας»