Νέοι άνθρωποι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα “υποφέρουν” από τον ιό!
Τους 29 έφθασαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στην κλινική “Covid -19” του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μόνο χθες έκαναν εισαγωγή οκτώ, και αν υπολογίσουμε ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί νοσηλεύονταν 23 και δύο πήραν εξιτήριο, φαίνεται πως «ώρα με την ώρα» αυξάνονται και στο «δικό μας» νοσοκομείο οι ασθενείς του νέου ιού που χρήζουν νοσηλείας.
Από τους 29 συνολικά ασθενείς, τέσσερις ανήκουν στην κατηγορία 30-45 ετών, 11 στην κατηγορία 46-60, 5 στην κατηγορία 61-75 και 9 είναι άνω των 75. Θα πρέπει δε να τονίσουμε ότι και οι νέοι ασθενείς «νοσούν» βαριά από τον κορωνοϊό και υποφέρουν, ακόμα και χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα!
Η κλινική COVID-19 προς το παρόν, πάντως, ενισχύθηκε με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τους ήδη υπηρετούντες του νοσοκομείου. Είναι δεδομένο, όμως, ότι χρειάζεται ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, καθώς τα «δύσκολα» είναι μπροστά…
Επίσης, όπως υπογραμμίζαμε και χθες, οι «αντοχές» του νοσοκομείου «δοκιμάζονται» και αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση των ασθενών κορωνοϊού που πρέπει να νοσηλευτούν, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί, καθώς θα τεθούν σε «κίνδυνο» άλλες σημαντικές «κλινικές». Αυτή την ώρα υπάρχει δυνατότητα για εξεύρεση λίγων ακόμα κλινών…
Επίσης χθες το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ενισχύθηκε με ένα αυτόνομο μηχάνημα επεξεργασίας νερού. Το ανωτέρω μηχάνημα είναι παραχώρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα του νοσοκομείου και έρχεται να καλύψει την επιτακτική ανάγκη της αιμοκάθαρσης σε ασθενείς με SARS-COV 2 στην κλινική COVID-19.
Το εν λόγω μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει ταυτόχρονα δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης και η παραλαβή έγινε έπειτα από έλεγχο, δοκιμή και εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ από χθες είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
200 κλίνες κενές για covid-19 στην 6η ΥΠΕ
Η αύξηση που παρατηρείται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό είναι πλήρως «εναρμονισμένη» με ό,τι παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες στη χώρα καταγράφηκε ακόμα ένα «μακάβριο» ρεκόρ με 43 νέους θανάτους από επιπλοκές του νέου ιού, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έφθασαν τους 297, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).
Του Κώστα Γαζούλη