Μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτηρίων.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ στο vima.gr, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα ετοιμόρροπα κτήρια, το οποίο θα συμπληρωθεί για να δίνει τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή τους από τους Δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.
Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου έως την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου. Η ρύθμιση αποφασίστηκε ότι θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, το οποίο έχει ήδη περάσει από την επεξεργασία της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ).
Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα ενεργοποιηθεί, έπειτα από δεκαετίες άγονων προσπαθειών λόγω δικαστικών εμπλοκών, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό των απαιτούμενων από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ειδικών «Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή» οι οποίες ωστόσο μένει να καθοριστούν.
Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις
Μεταξύ άλλων, με τη ΜΣΔ οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία εκμετάλλευσης όλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Με την αποζημίωση θα υποχρεώνονται να συντηρήσουν ή εάν χρειάζεται να επισκευάσουν το κτήριο. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου η ΜΣΔ θα συνδεθεί με την Ψηφιακή Τράπεζα Γης που θα ενεργοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Σε αυτήν θα καταλήγουν οι χρηματικές καταβολές όσων αγοράζουν τίτλους ΜΣΔ για να τους εξαργυρώσουν στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται από το ΥΠΕΝ – όπως είχε εξαγγελθεί πριν μήνες – η προκήρυξη για τον εντοπισμό των πρώτων 50 ΖΥΣ, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.
Παράλληλα, την τρέχουσα εβδομάδα σχεδιάζεται να αρχίσει η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με εθελοντές μηχανικούς του ΤΕΕ, ξεκινώντας από περιοχές προτεραιότητας. Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή και με την κάλυψη των θεσμικών κενών που εκτιμάται ότι θα φέρουν οι νέες ρυθμίσεις, τη σκυτάλη θα πάρουν οι Δήμοι για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτηρίων (όσων δεν έχουν κριθεί διατηρητέα).
Για το σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, με πιθανές πηγές το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα αναλάβει την ενημέρωση του κοινού και των μαθητών για τα ετοιμόρροπα κτήρια σε κάθε περιοχή.
Ποιοι μετείχαν στην Επιτροπή
Στην Επιτροπή που συνεδρίασε μετείχαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Συνολάκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός και ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.
Η Επιτροπή – διευρυμένη και με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου κάθε εβδομάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο του όλου εγχειρήματος.