Ειδικευμένοι γιατροί Μεσσηνίας: «Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και λαμβάνουμε σιωπή»

Ειδικευμένοι γιατροί Μεσσηνίας: «Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και λαμβάνουμε σιωπή»

Για άνιση μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Μεσσηνία κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ στο νομό, μιλώντας για αδιαφορία στις εκκλήσεις τους. Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τώρα να γίνουν πράγματα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Μισές οργανικές θέσεις

Η αναλυτική ανακοίνωση του Σωματείου έχει ως εξής: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά το νομό μας και την τελευταία εβδομάδα το Νοσοκομείο Μεσσηνίας δέχεται ισχυρές πιέσεις. Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό είναι σε ετοιμότητα αλλά η μάχη είναι εξ αρχής άνιση. Άνιση γιατί παρόλες τις εκκλήσεις μας τους προηγούμενους μήνες για την ενίσχυσή μας, το μόνο που λάβαμε ήταν αδιαφορία.

Οι οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένες περίπου κατά 50% και το υπουργείο Υγείας μαζί με την 6η ΥΠΕ καθυστέρησαν και καθυστερούν χωρίς λόγο προσλήψεις μόνιμων ιατρών που τώρα θα έπρεπε να ήταν μαζί μας.

Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήρθαν 6 ειδικευμένοι ιατροί, εκ των οποίων οι πέντε επικουρικοί και ο ένας μόνιμος με μετάθεση από άλλη πόλη. Αυτή ήταν η θωράκιση του ΕΣΥ και η προετοιμασία της δημόσιας υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν ενισχύθηκε με κανέναν ιατρό.

Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εκκρεμούν οι παρακάτω διορισμοί μόνιμων ιατρών:

Σε επίπεδο υπουργείου Υγείας:

Από προκήρυξη του Φεβρουαρίου: 1 Αναισθησιολόγος

Σε επίπεδο 6ης ΥΠΕ:

Από προκήρυξη του Φεβρουαρίου: 1 Γενικός ιατρός ή Παθολόγος-1 Διευθυντής Χειρουργός-1 Αιματολόγος -1 Νεφρολόγος-1 Παιδίατρος-1 Οφθαλμίατρος -1 Ακτινολόγος-1 Καρδιολόγος. Σύνολο 9 μόνιμοι ιατροί.

Για το Νοσοκομείο Καλαμάτας:

Σε επίπεδο υπουργείου Υγείας εκκρεμούν τα ΦΕΚ των παρακάτω μόνιμων διορισμών:

2 μόνιμων ιατρών στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 1 Ορθοπαιδικός και 1 καρδιολόγος. 1 Αναισθησιολόγος

Σε επίπεδο 6ης ΥΠΕ εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω μόνιμων ιατρών

1) Από προκήρυξη του Φεβρουαρίου 1 ΩΡΛ-1 καρδιολόγος-1 νεφρολόγος-1 νευρολόγος-1 βιοπαθολόγος-1 ακτινολόγος

2) Από προκήρυξη του Ιουλίου εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω ιατρών: 2 νεφρολόγοι -1 ορθοπαιδικός

3) Από προκήρυξη του Σεπτεμβρίου εκκρεμούν οι διορισμοί των παρακάτω ιατρών 1 καρδιολόγος- 2 παθολόγοι.

Σύνολο 15 ιατροί

Περιμένουμε 2 ακτινολόγους στο ΤΟΜΥ από το 2018, εκ των οποίων ο ένας εκδήλωσε ενδιαφέρον να αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό είναι υψίστης σημασίας, καθώς αυτός ο ακτινολόγος έχει εξειδίκευση στο μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος έχει σταματήσει να δουλεύει λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ακτινολόγου από αρχές Οκτωβρίου. Το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου με δύναμη τριών ιατρών και 4 κενών οργανικών θέσεων είναι σε δεινή θέση, καθώς οι εφημερίες τους καλύπτονται οριακά.

Έχουμε ζητήσει να αποσπαστεί 1 επικουρικός παιδίατρος από το Κέντρο Υγείας του Αγ. Νικολάου έπειτα από δική του αίτηση στην 6η ΥΠΕ. Όμως και αυτή η αίτηση παραμένει στην 6η ΥΠΕ χωρίς απάντηση. Η ανάγκη να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας με έναν παιδίατρο είναι επιτακτική, καθώς αναμένουμε μεγάλη επιβάρυνση της ήδη υποστελεχωμένης παιδιατρικής κλινικής μέσα στην πανδημία.

Εντατική

Οι εντατικολόγοι είναι τέσσερις στον αριθμό και η διευθύντρια έχει δηλώσει πως δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας των ασθενών, να υποστηρίξει παραπάνω από 6 κρεβάτια που έχει αυτή την στιγμή η ΜΕΘ.

Ετοιμάζεται η ΜΕΘ για τον κορωνοϊό με δύναμη 6 κρεβατιών και όλοι αναρωτιόμαστε με ποιους εντατικολόγους θα δουλέψει. Στην πρόσφατη προκήρυξη του Σεπτεμβρίου δεν προκηρύχτηκε θέση εντατικολόγου στο Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ το νοσοκομείο είχε ήδη ορισθεί ότι θα νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε οριακά πριν από την πανδημία, πολλώ δε μάλλον περισσότερο τώρα που το νοσοκομείο επιβαρύνεται δραματικά. Εάν προσθέσουμε και τις απουσίες των πιθανά νοσούντων ιατρών, η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ορίων. Ζητάμε απεγνωσμένα ενίσχυση και το μόνο που λαμβάνουμε είναι σιωπή.

Το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται από κλινική σε κλινική για να καλύψει κενά, το ίδιο αρχίζει να γίνεται και με το ιατρικό προσωπικό. Η αλλαγή τμήματος και η έκθεση σε άγνωστες συνθήκες συνιστά επιβάρυνση και επισφάλεια σε ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό. Επίσης, η στελέχωση με μη εξειδικευμένο προσωπικό ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών.

Κλινική COVID

Η κλινική COVID-19 μέσα σε μια εβδομάδα τριπλασίασε τους νοσηλευόμενους και εξαπλώνεται παίρνοντας τις κλίνες από ήδη υπάρχουσες κλινικές και ιατρικό προσωπικό από άλλα τμήματα. Κατά αυτό τον τρόπο πρώτα συρρικνώνονται οι χειρουργικές κλινικές και σε συνέχεια οι 2 παθολογικές. Να σημειωθεί ότι οι ειδικευμένοι ιατροί της κλινικής είναι μόνο 2, εκ των οποίων ο ένας επικουρικός.

Τα χειρουργεία μειωθήκαν κατά 80%. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όμως τα επείγοντα χειρουργεία συνιστούν το 20%, άρα η δυνατότητα για τακτικά χειρουργεία είναι ελάχιστη. Στην αίτηση της επιτροπής χειρουργείου για διαμόρφωση χειρουργικής αίθουσας ως χειρουργείο COVID-19, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την έκθεση του κυρίως χειρουργείου στον ιό, η διοίκηση απάντησε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο κτηριακό κομμάτι του νοσοκομείου.

Τα τεράστια οικονομικά κονδύλια που θα έρχονταν για να γίνει η υλικοτεχνική υποδομή της μετατροπής του νοσοκομείου σε νοσοκομείο COVID-19 μεταφράστηκαν σε μικρομετατροπές των ήδη υπαρχουσών χώρων. Γιατί δεν έχει ήδη παραδοθεί η καινούργια καρδιολογική μονάδα που θα γινόταν για να μην τοποθετηθούν σε κοινούς θαλάμους οι ασθενείς της νυν καρδιολογικής μονάδας, η οποία μετατρέπεται σε ΜΕΘ COVID-19;

Τα τεστ για τον ιό είναι 40 για κάθε εβδομάδα και δε φτάνουν για να καλύψουν ούτε τα επείγοντα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία επερχόμενη μάχη. Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της αποστολής μας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ήμασταν και θα είμαστε στις επάλξεις με όλες μας τις δυνάμεις. Όμως, όλοι μαζί πρέπει να θέσουμε τους υπευθύνους προ των ευθυνών τους για να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία και των παιδιών μας.

Να διεκδικήσουμε σήμερα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά, την ενίσχυση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού μας. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».