Με προϋπολογισμό 48εκ. ευρώ
Δεν αλλάζει για τη Μεσσηνία, όπως σε άλλες περιοχές, η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ», σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει της οποίας δόθηκε παράταση δέκα ημερών για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.
Με την ανακοίνωση του υπουργείου αλλάζουν, όμως, άλλα δεδομένα λόγω κορωνοϊού, όπως η κατάθεση δηλώσεων χωρίς πιστοποιητικό ΥΔΟΜ για αυθαίρετα, αλλά με υπεύθυνη δήλωση (χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν θα είναι με ευθύνη μηχανικού ή ιδιοκτήτη).
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα διατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ και η κατάθεση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής.
Καμία αλλαγή για την περιφέρεια
Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων –αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα- τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσαν την εκκίνηση του προγράμματος με δύο προσαρμογές:
Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος.
Ωστόσο, το νέο χρονοδιάγραμμα δεν προβλέπει αλλαγές για την Περιφέρειά μας, αφού- όπως αναφέρεται σε αυτό- για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Δεκεμβρίου.
Υ.Δ. αντί πιστοποιητικού
Δεύτερον, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.
Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν.
Επίσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια».
Τέλος, δόθηκε στη δημοσιότητα ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.
Της Βίκυς Βετουλάκη