Υπέρ της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή/και περιαστικού χώρου της Καλαμάτας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος.
Στόχος μέσα από την υπογραφή του μνημονίου οι φορείς που εκπροσωπούνται να επιδιώξουν από κοινού, με το βέλτιστο τρόπο, το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή/και περιαστικού χώρου, συμπληρωματικού με το υλοποιούμενο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α), με προοπτική είτε να ενταχθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021-2027, είτε να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά από διάφορες άλλες πηγές (π.χ. υπόλοιπα τρέχοντος ΕΣΠΑ, ίδια διαθέσιμα του Δήμου, πόρους του Π.Δ.Ε. κ.λπ.). Επιδίωξη, μεταξύ άλλων, είναι να ενισχυθεί η Καλαμάτα να αξιοποιήσει και να αναδείξει όλους τους δυνητικούς της πόρους (φυσικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς), να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών και να καταστεί ακόμη περισσότερο, ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα: «Ως δήμαρχος Καλαμάτας, ως Δημοτική Αρχή, από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε την ανάγκη να ακολουθήσουμε μια εξωστρεφή πολιτική για το Δήμο μας. Μέσα από τη σύσταση της αντιδημαρχίας Τουρισμού, μέσα από συνεργασίες/συμμετοχές σε Δίκτυα, θέσαμε ως στόχο την ανάπτυξη και υιοθέτηση καλών πρακτικών. Σύμφωνα πάντα με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Η υγειονομική κρίση δε μας επέτρεψε να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα, αλλά έχουμε το χρόνο να το επιτύχουμε, άλλωστε στην παρούσα φάση προέχει η δημόσια υγεία.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο έρχεται και το πολύ σημαντικό Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου.
Ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η καινοτομία, η κλιματική αλλαγή, η αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα, η κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των δημιουργικών δυνάμεων, και γενικά όλοι οι υλικοί και άυλοι πόροι που συνθέτουν τις «αξίες» αυτού του τόπου, θα πρέπει να «συνομιλήσουν» σε ένα ενιαίο σχέδιο, ώστε το τελικό τουριστικό προϊόν να είναι πολυσύνθετο, να αποτελεί μία βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, να τον καθιστά συν-διαμορφωτή του προϊόντος μέσω της ενεργούς συμμετοχής του και όχι παθητικό καταναλωτή».
Η πρόταση για το Μνημόνιο Συνεργασίας καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της Μαρίας Οικονομάκου, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μιχάλη Αντωνόπουλου.
Η Μαρία Οικονομάκου εξέφρασε τον προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι με το μνημόνιο φαίνεται σαν να αναθέτει ο Δήμος τα δικαιώματά του για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης σε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση του θέματος αλλά είχε ενημερώσει ότι καταψηφίζει.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος καταψήφισε, θέτοντας ερωτήματα για το αν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες να προωθηθεί αυτό το στρατηγικό σχέδιο από τον ίδιο το Δήμο και τις υπηρεσίες του.
Οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου και του Βασίλη Τζαμουράνη, που υπερψήφισαν, εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για αν η Δημοτική Αρχή προτίθεται ειλικρινά να προχωρήσει σε ένα ολιστικός σχεδιασμός για το μέλλον του Δήμου χωρίς να επιβάλει η ίδια τις επιλογές της.