Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στο θεσμό της Έκθεσης και κρατώ τα λόγια… φωτεινή εκδήλωση… η Θεσσαλονίκη επιμένει στον Πολιτισμό! Η αναγνωστική πράξη… μια κοινωνία που δε διαβάζει… μια κοινωνία που έχει εκτοπίσει το βιβλίο στο περιθώριο της κοινωνικής και προσωπικής ζωής είναι μια κοινωνία καταδικασμένη και στην ανελευθερία (βιομηχανική – τηλεματική). Παρά την πανδημία ο αναγνώστης δεν εγκατέλειψε το βιβλίο. Διαβάστηκε Ιστορία και Λογοτεχνία περισσότερο… Από τη Λογοτεχνία, τη λεγόμενη εφημερίδα της ανθρωπότητας, αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, τι παραμένει κοινό σε όλους μας. Η φιλαναγνωσία δεν έχει εξαλειφθεί. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν γι’ αυτό μας χάρισαν ένα δώρο… Η σχέση με αναγνώστη και βιβλίου είναι σημαντική… η μυρωδιά του χαρτιού… η συναρπαστική ανάγνωση.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, όπου εργάστηκε σκληρά.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες από την πόλη της Καλαμάτας στον Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής, από όλους εμάς εδώ.
Ο κόσμος των γραμμάτων, του πολιτισμού, του βιβλίου, οι συγγραφείς. Η σχέση με το βιβλίο δε θα αλλάξει… η μυρωδιά του χαρτιού και του μελανιού, αλλά και πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο παρά τη διαφορετικότητα περί τεχνολογίας. Συζητήσεις, προβληματισμοί, προσφυγική κρίση ως εξαιρετικά επίκαιρη, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η εξαιρετική ηθοποιός και συντονίστρια, Λένα Παπαληγούρα, αναφέρθηκε στο θέατρο, που βασίζεται στη θερμοκρασία, στη ζωντανή παρουσία και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν τρόποι να γίνονται λόγω πανδημίας – ψηφιακές «προσπάθειες».
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κούκης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση και τη διάσταση αυτής…
11 πλήρεις ημέρες… ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων. Η ελληνική βιβλιοπαραγωγή στο εξωτερικό! Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΙΠ και τις ευχαριστίες στα στελέχη του ΕΙΠ που εργάστηκαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς
Η μουσική του Νίκου Σκαλκώτα, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα ,ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών χωρίς να ακούσει κανένα έργο του να εκτελείται.
Ως Συνήγορος, συγγραφέας και νομικός χαιρετίζω την εξαίρετη οργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προσθέτοντας τα κάτωθι: Ο συγγραφέας «μεταχειρίζεται» τις λέξεις, τα χρώματα, τις μορφές για να ντύσει το φόρεμα της ζωής, τις ιδέες και θαρρεί πως κρατεί τα κρυφά ελατήρια που κινούν τον κόσμο του, γόνιμους κανόνες με τους οποίους εξηγούνται τα πάντα. Η γνώση και το βιβλίο αναζητούν μέσα από μια διαλεκτική διαδικασία υποκειμένου και αντικειμένου, αλληλοεπηρεάζονται. Καλή επιτυχία!
Του Γιώργου Φερετζάκη
Νομικού, συγγραφέα, ΥΠΔ, Ε.Σ.ΕΠΕΕ Νομικής Αθηνών ΣτΕΔ