Η Πολιτεία μετακυλίει το κόστος,
αντί να αναλάβει ευθύνες…
Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες μέρες και στην Καλαμάτα με τη διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ που αφορούν στον SARS-CoV-2. Προχθές δημοσιοποιήθηκε το ΦΕΚ από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ορίζει ανώτατες τιμές χρέωσης 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 10 ευρώ για τα rapid τεστ Covid.
Η προχειρότητα, όμως, που επέδειξε το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκάλεσε νέα προβλήματα. Η απόφαση πετάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς απέξω, καθώς δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, διότι η πίτα μικραίνει και τη δουλειά καλούνται να αναλάβουν οι όμιλοι.
Για λύση που μετακυλίει το κόστος στους πολίτες και τους αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς, αντί να το επωμίζεται η Πολιτεία, κάνει λόγο ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), που ανακοινώνει πως καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους.
Ειδικότερα, σε επιστολή του ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η Πολιτεία απουσιάζει από την οικονομική επιβάρυνση των εργαστηριακών ελέγχων της πανδημίας και η απόφαση αυτή μοιάζει πολύ με την εφεύρεση του claw-back στις εργαστηριακές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αδυνατώντας να ελέγξει τη συνταγογράφηση και λόγω περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού, μετακυλά το κόστος στους εργαστηριακούς γιατρούς από το 2012 αδιαλείπτως.
Οι εργαστηριακοί γιατροί μετά και την τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων είναι ήδη επιβαρυμένοι με την επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ του claw-back 2012-2019 για τα επόμενα 10 χρόνια, χρέος που βαρύνει ακόμα και τους συνταξιούχους συναδέλφους μας.
Στο χώρο των διαγνωστικών εργαστηρίων πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός του επιχειρηματικού κεφαλαίου μεγάλων αλυσίδων και μεγάλων διαγνωστικών, δραστηριοποιούνται και 2-2,5 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ιατροί βιοπαθολόγοι-μικροβιολόγοι και αρκετές χιλιάδες εργαζομένων βοηθητικών ειδικοτήτων.
Μετά την ανακοίνωση για τη διατίμηση των τεστ SARS-COV-2 προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Είναι η καλύτερη λύση όσα ανακοινώθηκαν για να απαντήσουμε στη μαζική διενέργεια τεστ; Με τη συγκεκριμένη απόφαση και το ύψος της αποζημίωσης ανά τεστ, είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των διαγνωστικών ιατρείων, είτε ανήκουν σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς είτε όχι, θα σταματήσουν τις λήψεις τεστ, καθώς, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν τμήματα μοριακών ελέγχων σε όλα τα διαγνωστικά ιατρεία και, συνεπώς, όταν τα προμηθεύονται σε τιμές 30-40 ευρώ, δεν μπορούν να συντηρηθούν με τιμή λιανικής πώλησης του τεστ τα 40 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα υπόλοιπα παράλληλα κόστη.
Τα υπόλοιπα λίγα μεγάλα εργαστήρια ή φασόν ασφαλώς ούτε επαρκούν ούτε δύνανται από πλευράς προσωπικού και εγκαταστάσεων να καλύψουν πανελλήνια τη ζήτηση και τις λήψεις δειγμάτων. Συνεπώς, θα δημιουργηθούν έντονα προβλήματα, ιδίως στην επαρχία, και συνωστισμός σε λίγα κέντρα με συγκεκριμένη γεωγραφική διασπορά.
Θα επηρεάσει η επιλεγείσα τιμή την ποιότητα των αποτελεσμάτων στα μοριακά τεστ; Ο μόνος τρόπος για να πέσει το κόστος ανά τεστ στα εργαστήρια που εκτελούν μαζικά μοριακά τεστ PCR είναι η μέθοδος pooling, δηλαδή ανακατεύουμε δείγματα πολλών ατόμων και τα εκτελούμε ως ένα τεστ. Εφόσον είναι αρνητικά τα δίνουν όλα αρνητικά, σε θετικό εκτελούνται ξεχωριστά για να βρεθεί ποιο είναι το θετικό. Αυτή η μεθοδολογία, που επιστημονικά δεν είναι αποδεκτή, είναι βέβαιο ότι θα μειώσει την ευαισθησία της μοριακής μεθόδου με περισσότερες πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Άρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε έκπτωση της ποιότητας θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν καιρό πανδημίας”.
Α.Π.