Δεν περιλαμβάνονται η Μεσσηνία και οι δασικές περιοχές που έχουν ανάγκη αναδάσωσης στη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο και βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί το 10ετές Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με χρηματοδότηση 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί, με 30 εκατομμύρια δέντρα. Σε βάθος δεκαετίας θα εμπλουτίσει, επίσης, τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα. Διατρέχει πέντε φάσεις υλοποίησης και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων όσον αφορά στις περιοχές που θα αναδασωθούν, βασίζεται στη μελέτη του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στην κορυφή της λίστας των περιοχών από όπου θα ξεκινήσουν οι αναδασώσεις, είναι τα καμένα περιαστικά δάση στην Κινέττα και το Μάτι. Το σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Εκτός η Μεσσηνία
Δυστυχώς, σε αυτό το μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Μεσσηνία, καθώς οι δασικές της περιοχές δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη του Πανεπιστημίου. Κι όμως, περιοχές του Ταϋγέτου, από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών, έχουν μείνει άγονες και έχει διαπιστωθεί πως δεν μπορούν να αναδασωθούν φυσικά.
Το υπουργείο έχει ζητήσει, από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, προτάσεις για αναδασώσεις που πρέπει να γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», το Δασαρχείο Καλαμάτας ετοιμάζει πρόταση γι’ αυτές τις περιοχές του Ταϋγέτου, όμως είναι άγνωστο αν αυτές οι προτάσεις θα έχουν τύχη και θα χρηματοδοτηθούν. Σίγουρα, όμως, δε θα έχουν την προτεραιότητα που θα έχουν οι περιοχές που έχουν ενταχθεί πλέον στον εθνικό σχεδιασμό βάσει της μελέτης του ΑΠΘ.
Διαφύλαξη και βελτίωση
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου, ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα ανέλθει στα 700 εκ. ευρώ μέχρι το 2030, εφόσον συνυπολογιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το πρόγραμμα αναβαθμίζει το θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών. Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα, αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο. Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.
Στο πρώτο στάδιο έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας κα Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού και ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια και από αυτή, όπως προαναφέραμε, απουσιάζει η Μεσσηνία. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης προτεραιότητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κ.λπ.).
Το δεύτερο στάδιο αφορά στη δημιουργία ομάδας εργασίας για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κ.λπ.), καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.
Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.
Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.
Της Βίκυς Βετουλάκη