Από την περασμένη Παρασκευή στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο Covid-19, πλήρως στελεχωμένο, έτοιμο να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, όταν λάβει την εντολή από το υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, αναπληρωτής διοικητής Ν.Μ Κυπαρισσίας – Γ.Ν Μεσσηνίας: «Οι εμβολισμοί θα ξεκινήσουν από το προσωπικό του νοσοκομείου μας, θα ακολουθήσουν στις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια στο γενικό πληθυσμό.
Το εμβολιαστικό μας κέντρο θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες από Δευτέρα έως και Σάββατο και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί. Συνολικά στη χώρα μας θα λειτουργήσουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα COVID-19».
Για το σκοπό αυτό, να σημειωθεί, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές και τους διευθυντές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο αναπληρωτής διοικητής Δημήτριος Λαμπρόπουλος και οι διευθύντριες των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών της Ν.Μ. Καλαμάτας και Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Μαρία Γκούζου και Σταματία Αλεξοπούλου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Η επιστήμη, η τεχνολογία, η έρευνα, η ιατρική είναι με το μέρος μας. Ας ενημερωθούμε σωστά. Ας ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά, για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθούμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε και να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας. Ξέρουμε τη δύναμη της Επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όλοι μαζί.
«Πρώτοι απ’ όλους, το καταλαβαίνουμε όλοι, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι αυτοί οι οποίοι είναι άνω των 65 χρόνων ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και, τέλος, ο γενικός πληθυσμός.
Τώρα, τι πρέπει να κάνει πολίτης. Ο συμπολίτης μας, λοιπόν, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν σωστά.
Πώς μπορεί να κλείσει ένας συμπολίτης μας ραντεβού; Είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online, διαδικτυακά, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Για αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί» σημειώνει επίσης ο κ Λαμπρόπουλος εξηγώντας τη διαδικασία.