Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα πρέπει να ακολουθήσει το τρίπτυχο «ποιότητα, συμμετοχή και αποτέλεσμα».
Δυστυχώς, κατά τη σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος για το Καλαμάτα 2021 παρακάμφθηκε πολλαπλώς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφού:
1. Με απόφαση δημάρχου έγινε απευθείας ανάθεση υπηρεσιών για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού εν όψει του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από το 1821 σε συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στη Ζήρια Αχαΐας και ιδρύθηκε προ έτους.
2. Δεν αξιοποιήθηκαν οι συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο και το Διάζωμα για τη δωρεάν σύνταξη αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος. Παράλληλα, δεν αξιοποιήθηκε το PLAN B για το Κ21, που- ως γνωστόν- έχει μείνει ανεκμετάλλευτο όλα αυτά τα χρόνια.
3. Στη συνέχεια απλώς γνωστοποιήθηκε το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν ετέθη σε ψηφοφορία, παρά τις πολλές αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
4. Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε (υποδείχθηκε;) από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 πριν από τη γνωστοποίησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
5. Δεν έγινε καμία ανοιχτή διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο και ετερογενές και δεν εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα, απαραίτητο σύμφωνα με τους κανόνες του σύγχρονου marketing, προτείναμε κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις:
– Καταρχάς όσον αφορά στον τίτλο «Καλαμάτα: Η επανάστασή μου». Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ατυχής, αφού η επανάσταση δεν ήταν ατομική υπόθεση, αλλά συλλογική. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν «Καλαμάτα: Η επανάστασή μας»
-Να διοργανωθεί ένα επιστημονικό (δια ζώσης ή διαδικτυακό) συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο με θέμα τη συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στον Απελευθερωτικό Αγώνα, στο οποίο να προσκληθούν επιστήμονες της ιστορίας, της τέχνης και της λαογραφίας. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην προεπαναστατική (ρόλος της Καλαμάτας και του Π.Μπενάκη στα Ορλωφικά) αλλά και τη μετεπαναστατική (συμβολή της Καλαμάτας στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους) περίοδο, κατά τις οποίες η Καλαμάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο.
-Στο Forum διπλωματίας θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πόλεις με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί η Καλαμάτα και τις μεσσηνιακές οργανώσεις της ομογένειας.
-Και ενώ η αναζήτηση και ο επαναπατρισμός της Επιστολής «Προειδοποίησις προς προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» κρίνεται θετική, η εκ νέου συγγραφή επιστολής «προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» είναι χωρίς αντικείμενο και αποτελεί προσβολή προς τους ήρωες της Επανάστασης που συνέταξαν την ιστορική Επιστολή.
-Εφόσον υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση καλό είναι να κατασκευαστεί το «Μουσείο της πόλης της Καλαμάτας», το οποίο θα παρουσιάζει διαχρονική πορεία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τώρα με έμφαση στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την επανάσταση του 1821, στο οποίο θα σκιαγραφούνται όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και η πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Τέτοια μουσεία αποτελούν στο εξωτερικό σημαντικό πόλο έλξης των επισκεπτών των αντίστοιχων πόλεων. Αντίθετα, η πρόταση για «Μουσείο Διπλωματίας» έχει περιορισμένες δυνατότητες λόγω του αντικειμένου, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο από εμάς «Μουσείο της πόλης της Καλαμάτας».
Γενικώς, θεωρούμε ότι ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο μήνυμα, να διοργανωθούν στοχευμένες εκδηλώσεις και δράσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και, κυρίως, να δημιουργηθούν υποδομές που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην Καλαμάτα.
Του Μανώλη Μάκαρη
Ιατρού καρδιολόγου, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης