«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια, ο οποίος είπε ότι, αν ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα σβήσει με έναν νόμο και με ένα άρθρο τις σημερινές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ακολουθώντας και την αντίστοιχη ομιλία του κ. Παύλου Πολάκη. Επιβεβαιώνετε έναν δικό σας σπουδαίο φιλόσοφο, τον Παναγιώτη Κονδύλη, ο οποίος ανοιχτά σας λέει ήδη από το 1991 ότι η Αριστερά για να εξασφαλίσει τις πελατειακές της σχέσεις και τη νομή της εξουσίας, ιλαροτραγικά στηρίζει κάθε αίτημα, ακόμα και αυτό που οδηγεί στη διάλυση και την πώληση της χώρας, αρκεί το αίτημα να έχει τον τίτλο «λαϊκό». Δυστυχώς, για εσάς, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σας έμαθε πλέον ο λαός και δεν σας πιστεύει», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης κατά την τοποθέτηση του ο στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
Όπως ανέφερε «ακούστηκαν από την Αντιπολίτευση φωνές καταστροφολογίας, λαϊκίστικες κορώνες, πλειοδοσία, υποσχέσεις για το τι θα κάνουν αν – και εφόσον να προσθέσω εγώ – επιστρέψουν στην εξουσία. Ακούσαμε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έκφραση της ιδεοληψίας της ΝΔ, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μόνο σκοπό έχει να ευνοήσει τους λίγους και να καταστρέψει τη μικρή ιδιοκτησία των πολλών. Ακούστε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας μιλήσω πρώτα ως πολιτικός μηχανικός. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο της κοινής λογικής, το οποίο τακτοποιεί εκκρεμότητες δεκαετιών για τη χώρα».
Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα των ρυμοτομούμενων ακινήτων, για τα οποία εκκρεμεί η απαλλοτρίωση. Με τη ρύθμιση δίνεται τέλος στην διαρκή ομηρία των ιδιοκτητών, που βλέπουν την περιουσία τους να έχει δημευθεί από το κράτος ή τους δήμους, θέτοντας όριο στην απαλλοτρίωση. Λύση δίνεται και για τα διατηρητέα κτίρια και το ζήτημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. «Από το 1978 ταλανίζει τη χώρα αυτό το πρόβλημα. Επιτέλους, ξεκινάει να δίνεται λύση. Δημιουργείται η Τράπεζα Γης, μέσω της οποίας πλέον οι ιδιοκτήτες διατηρητέου που έχουν στην κατοχή τους μεταφορά συντελεστή δόμησης, θα γνωρίζουν που μπορούν να τον αξιοποιήσουν».
Για το ζήτημα της κατά παρέκκλιση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα ο Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε ότι: «Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων και έχτιζαν μέχρι σήμερα κατά παρέκκλιση, έχουν πλέον ένα διάστημα δύο ετών και παραπάνω για να βγάλουν άδεια. Άλλωστε με το νομοσχέδιο δίνεται η καλύτερη δυνατή λύση στη χωροταξία εκτός σχεδίου, μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, βασικό πρόβλημα δεκαετιών, για τα οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί χρηματοδότηση με 160 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Σχετικά με τις διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του οικοδομικού κανονισμού ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε πως είναι όλες προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν πάρει θετικά σχόλια από το σύνολο των μηχανικών. Εμβληματική διάταξη του νομοσχεδίου αποτελεί η δυνατότητα να κατασκευάζονται ράμπες για ΑΜΕΑ εκτός οικοδομικής γραμμής, μια διάταξη με ξεχωριστό συμβολισμό. Τέλος, δίδεται η αυτονόητη παράταση μέχρι την 31/12/2021 για την διόρθωση στο Κτηματολόγιο των στοιχείων όσων ακινήτων φέρονται να είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, μια παράταση για την οποία η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός γνωστό σε όσους ασχολούνται στοιχειωδώς με τον συγκεκριμένο τομέα.
«Συνεπώς, το νομοσχέδιο βγάζει από το τέλμα και την ταλαιπωρία ιδιοκτήτες που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούνται είτε με τα ρυμοτομικά είτε με την μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Βάζει σε τάξη την εκτός σχεδίου δόμηση χωρίς να αιφνιδιάσει κανέναν και τέλος προχωρά στη δημιουργία κοινών χωροταξικών κανόνων σε όλη τη χώρα».
Τέλος, αναφερόμενος στα σχόλια του κ. Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη δήθεν δύο συστημάτων καταγραφών κρουσμάτων και για διπλοεγγραφές, ο Μίλτος Χρυσομάλλης σημείωσε ότι ξεκάθαρα υπάρχει μόνο ένα σύστημα, το οποίο συμπληρώνεται από το υποσύστημα του ΕΟΔΥ που μετράει τις εγγραφές των κινητών μονάδων. «Για να το καταλάβουμε: Τι εννοείτε ότι γίνονται διπλοεγγραφές; Δηλαδή, έχουμε πενήντα νεκρούς και δηλώνουμε εκατό; Έχουμε χίλια κρούσματα και δηλώνουμε δύο χιλιάδες; Δεν στέκει σε καμία λογική αυτό το επιχείρημα. Όσον αφορά την κατηγορία ότι γίνεται επικοινωνιακή διαχείριση από την Κυβέρνηση, έλεος, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης! Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Από 557 έφτασαν 1298! Δεν δημιουργήθηκαν ΜΕΘ «μουσαμάδες»! Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια!».