Παραμένει σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας 2 μέχρι σήμερα
Πολλαπλές αναγνώσεις έχει η κατάσταση με την πανδημία της COVID-19 στη Μεσσηνία. Από τη μια πλευρά, φαίνεται απόλυτα ελεγχόμενη, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη, αν δει κάποιος τους αριθμούς των δηλωθέντων από τον ΕΟΔΥ κρουσμάτων, θα διαπιστώσει ότι ο νομός μας είναι πρώτος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί, το 33% αφορά στη Μεσσηνία και μετά ακολουθεί η Κορινθία. Στην πρώτη καραντίνα, αλλά και μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα κρούσματα που είχαν δηλωθεί ήταν μόλις σαράντα ένα (41), για να εκτοξευθούν τους επόμενους μήνες, οπότε τον Οκτώβριο είχαμε εκατόν πενήντα πέντε (155), το Νοέμβριο τριακόσια εβδομήντα τρία (373) – τα περισσότερα μέχρι σήμερα-, ενώ τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου- μέχρι χθες- έχουν καταγραφεί πενήντα επτά (57), με το γενικό σύνολο να φτάνει τα εξακόσια είκοσι επτά κρούσματα (627).
Παρά την πρωτιά και τις εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργούνται, η Μεσσηνία παραμένει στο δείκτη επικινδυνότητας επιπέδου δύο (2 κίτρινο), κάτι που δημιουργεί ελπίδες για ευρύτερο άνοιγμα της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αν πάρουμε τοις μετρητοίς πληροφορίες που διαχέονται από το κυβερνητικό επιτελείο.
Έτσι, στο τραπέζι έχει πέσει η άποψη ότι το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει βάσει του επιδημιολογικού φορτίου, όπως ορίζεται από τον πίνακα που “χρωματίζει” ο ΕΟΔΥ με βάση τα κρούσματα.
Σε αυτή την περίπτωση λέγεται ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κλιμακωτά μέτρα σε πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί περιοχές –δηλαδή ανάλογα με το φορτίο να είναι πιο αυστηροί οι περιορισμοί στο άνοιγμα– και να παραμείνει το λιανεμπόριο κλειστό στις κόκκινες.
Το ενδεχόμενο αυτό έχει μειονεκτήματα, όπως το να στείλει λανθασμένο μήνυμα χαλαρότητας στις περιοχές με μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο, έχει όμως και πλεονεκτήματα: είναι πολύ πιο δίκαιο και κινεί την οικονομία σε κάποιες περιοχές που αποδεδειγμένα έχουν μικρότερη διασπορά του ιού.
Σε σχετική ερώτηση στην προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το άνοιγμα ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, προσθέτοντας ωστόσο πως «θα δούμε τις επόμενες ημέρες».
Υπάρχει, βεβαίως, και η άποψη, εάν δε μειωθούν τα κρούσματα αισθητά αυτή την εβδομάδα, το λιανικό εμπόριο να μην ανοίξει καθόλου μέχρι τις αρχές του νέου έτους…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη