«Προέχει η ανάκληση της απόφασης του πρώην υπουργού κ. Αποστόλου και μετά να δούμε τι θα γίνει με την επέκταση του ονόματος σε άλλα μέρη της Ελλάδος».
Αυτό τόνισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, για το θέμα του ΠΟΠ της Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντας έγκλημα την απόφαση του πρώην υπουργού.
Μάλιστα, μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους δημάρχους, δήλωσε την ικανοποίησή του για την ομοθυμία που υπάρχει.
«Έγκλημα Αποστόλου»
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι οι ελαιοπαραγωγοί που ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι τιμές είναι τόσο πολύ χαμηλές, που πολλές φορές η παραγωγή οδηγείται για ελαιοποίηση. «Αυτό είναι ένα κατάντημα, μια εξέλιξη πολύ αρνητική για το φημισμένο προϊόν, που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Αυτό το όνομα υπέστη βάναυση υποβάθμιση με μία απόφαση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Αποστόλου. Ξεκίνησε το 2016 με απόφαση του υφυπουργού του, την οποία ανακάλεσε σε 14 μέρες από τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε. Η απόφαση ήταν ότι το Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόν Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας γίνεται συνώνυμο με την ποικιλία Καλαμάτας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί να συσκευάζει τις επιτραπέζιες kalamata olives οποιοσδήποτε και από οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι πολύ αρνητική εξέλιξη και δε συμβαδίζει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανονισμών που διέπουν τα προϊόντα ΠΟΠ. Δηλαδή, όταν ένα προϊόν είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, είναι μοναδικό. Δεν έχει συνώνυμα, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Την κάκιστη αυτή απόφαση ο κ. Αποστόλου την ανακάλεσε με έναν έντεχνο τρόπο για τα μάτια των Ελλήνων παραγωγών, αλλά δεν την κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό.
Και δυο χρόνια αργότερα, το 2018, ο κ. Αποστόλου ολοκλήρωσε το έγκλημα εις βάρος του δικού μας προϊόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.
Προέχει η ανάκληση της απόφασης
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας σημείωσε πως ο περιφερειάρχης ήδη έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό για να συζητήσουν σχετικά.
Και όπως είπε, επειδή ακούσθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήθελε να διευκρινίσει ότι τώρα το θέμα δεν είναι τι θα γίνει με την επέκταση του ονόματος σε άλλα μέρη της Ελλάδος, αλλά ότι έχει ισοπεδωθεί το όνομα ΠΟΠ Καλαμάτας της επιτραπέζιας ελιάς.
«Με ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον Επίτροπο, η απάντηση ήταν ότι την ευθύνη έχει η Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Βεβαίως, εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει η ΣΥΜΕΠΟΠ και ευτυχώς που την έκανε. Και αναρωτιέμαι, γιατί εκείνη την περίοδο δεν υπήρξε ένας μεγάλος και δυνατός φορέας να προσφύγει. Εμείς ψάξαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να βάλουμε δικηγόρο. Ελπίζω η απόφαση να βγει γρήγορα, να είναι υπέρ μας και να ανατραπεί η απόφαση του Απόστολου».
Σε ερώτηση γιατί δεν είχε γίνει παρέμβαση στην τωρινή ηγεσία του υπουργείου να αλλάξει ο νόμος, ο κ. Αναστασόπουλος είπε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις για να υπάρξουν τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας για το τι σημαίνει επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας και ταυτόχρονα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.
Κλείνοντας σχολίασε ότι θα είναι πολύ άδικο αν υπάρξει μια αρνητική απόφαση, και πρόσθεσε: «Έχουμε μπει σε περιπέτειες από το 2016. Πέρασε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε. Εμείς το παρακολουθούμε, κάναμε την παρέμβαση όταν έπρεπε. Μας κατηγορούν ότι ως Μεσσηνία διαθέτουμε μικρές ποσότητες. Αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες που παράγονται εδώ στο νομό, αλλά δίπλα μας είναι η Λακωνία που έχει μεγαλύτερες ποσότητες και την ίδια ποιότητα. Δίπλα μας είναι η Ηλεία και η Αρκαδία με το Άστρος. Θα μπορούσε κάλλιστα, λόγω και της γειτνίασης και των ανάλογων συνθηκών κλίματος, να μπορεί να αποτελέσει τη βάση της διεύρυνσης του ΠΟΠ».
Της Βίκυς Βετουλάκη