Χωρίς να… ιδρώνει το αφτί κάποιου αρμοδίου, αυτό που αποδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την κατάσταση των δομών Υγείας στο νομό είναι ότι και στην περιοχή μας ο… βασιλιάς είναι γυμνός. Ο λόγος, φυσικά, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Και μπορεί κάποιοι να “κρύβονται” και να “κρύβουν” την πραγματικότητα εξαιτίας των χαμηλών κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά όσα ειπώθηκαν από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής επιβεβαιώνουν την κατάσταση.
Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, ο π. υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο π. γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τις θέσεις και προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για: άμεση και μόνιμη θωράκιση του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό. Την ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας, προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Τη συνταγογράφηση όλων των test covid από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων. Παράλληλα, ζήτησαν συγκεκριμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, με άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.
Σχολίασαν δε: το μείζον πολιτικό θέμα που αφορά στην αδιανόητη μείωση δαπανών για την Υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 από την κυβέρνηση, απόφαση ντροπής και μέγιστης επικινδυνότητας, και το επιτακτικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Ο Ανδρέας Ξανθός, ειδικότερα, τόνισε ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή στην τακτική λειτουργία του συστήματος υγείας. Όπως σχολίασε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει παρακολούθηση-φροντίδα ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εκτός του covid και θεώρησε ότι αυτό θα προκαλέσει παράπλευρες απώλειες.
Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη ότι χάθηκε το στοίχημα της εμπλοκής στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Άλλο στοίχημα που ανέφερε ότι έχει χαθεί είναι αυτό της ιχνηλάτησης και της επιδημιολογικής επιτήρησης, κάτι που είπε ότι θα υποστηριζόταν από τη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα τεστ.
Τέλος, υποστήριξε ότι, ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, χάνεται το στοίχημα της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κλινική κατάσταση, διότι εξαιτίας της μη στήριξης του συστήματος δημιουργήθηκαν συνθήκες πολεμικής ιατρικής, που επιχειρείται τώρα να αντιμετωπιστεί με υγειονομικούς που δεν έχουν απαιτούμενη εξειδίκευση και γνώση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις: H διοικήτρια του Γ. Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας, Ηλίας Μανδηλάρης, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Καλαμάτας Δημήτριος Τσιλίκας, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νικόλαος Μαθιόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χριστίνα Μάλλιου και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης.
Εκείνο που καταγράφεται ως ρεπορτάζ από την τηλεδιάσκεψη είναι ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- μέσω των Κέντρων Υγείας- “ψυχορραγεί” με μοναδική αποστολή την ενίσχυση με γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αποψιλώνοντας έτσι ένα δίκτυο υγείας που θα μπορούσε να αποφορτίσει το νοσοκομείο. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι ανύπαρκτες, ενώ το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει “covidοποιηθεί”, μέσω της συρρίκνωσης όλων των κλινικών.
Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Μανώλη Μάκαρη και τα στοιχεία που παρουσίασε: Το Νοσοκομείο Καλαμάτας διαθέτει 46% λιγότερους γιατρούς, σύμφωνα με το οργανόγραμμα που υπάρχει. Μείωση 42% των τακτικών επισκέψεων και 35% των έκτακτων. Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο 39.000 πολίτες, ενώ τον ίδιο μήνα την προηγούμενη χρονιά 59.000! Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι οι πολίτες προτίμησαν να πληρώσουν έναν ιδιώτη ιατρό για επίσκεψη ή άφησαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, πρακτική με τεράστιο κόστος για την υγεία τους.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη