Η στατιστική εικόνα της χώρας είναι θλιβερή. Δημιουργεί εξαιρετικά ανησυχητικούς συνειρμούς με την περίοδο που οδήγησε στα μνημόνια. Η ελληνική οικονομία έχει εκτροχιαστεί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε μαζικά λουκέτα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας της κυβερνητικής άρνησης να δρομολογήσει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία.
Συγκεκριμένα, το 30% του ετήσιου τζίρου τους έχασαν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Το Δεκέμβριο χάθηκαν 2,7 δισ. ευρώ τόσο από το λιανεμπόριο, όσο και από την εστίαση. 40.000 επιχειρήσεις εστίασης απειλούνται με λουκέτο, ενώ στον κλάδο απασχολούνται 330.000 εργαζόμενοι.
H ύφεση στο τρέχον τρίμηνο υπολογίζεται στο 11%, το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνάει τα 18,2 δισ. το 2020. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αγγίζει το 200% του ΑΕΠ και είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Ενώ το 2020 θεωρείται ως η χειρότερη χρονιά για την απασχόληση από το 2012. Σύμφωνα με την «Εργάνη», καταγράφηκαν 844.443 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το 2019.
Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια σε επίπεδο Ε.Ε. στην ανεργία, με 16,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7,5%. Επιπλέον, το ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στα 9 δισ., πέραν των 30 δισ. ευρώ παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – που αγκαλιάστηκε και από τους επαγγελματικούς φορείς – για διαγραφή οφειλών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης. Πρόταση που συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης, η οποία προκρίνει τη διαπραγμάτευση, με τους θεσμούς, του νέου προγράμματος «Γέφυρα» για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, που θα περιλαμβάνουν μόνο τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν!
Δηλαδή, για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δρομολογείται η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα. «Λογική» εξέλιξη, θα έλεγε κανείς, τη στιγμή που το πόρισμα Πισσαρίδη, που αποτελεί το νέο κυβερνητικό «ευαγγέλιο», προσδιορίζει ως «ζόμπι» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δικαιολογώντας τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό.
Με την ίδια απαξία αντιμετώπισε η κυβέρνηση και την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, να εισηγηθεί ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη μερική διαγραφή χρέους των χωρών – μελών, ώστε η διαγραφή αυτή να μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αλλά όμως, ο «ανέμελος» πρωθυπουργός μας προέταξε το «ταξιδιωτικό» πιστοποιητικό εμβολιασμού!
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διατυμπανίζοντας ότι «οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι» (Θ. Σκυλακάκης), αποκαλύπτει πως βασικό της πρόταγμα αποτελεί ο δραστικός περιορισμός των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων και της κάλυψης των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και το ψαλίδισμα των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύσουν από το Φεβρουάριο, κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.
Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται οδοστρωτήρας για τους εργαζομένους μετά την παρέλευση της πανδημίας. Ήδη δίπλα στις άθλιες διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου του Βρούτση για τα εργασιακά, που μας γυρίζουν μισό αιώνα πίσω, προωθείται, με εντολή Μητσοτάκη και εκτέλεση Κ. Χατζηδάκη, νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της αμοιβής στις υπερωρίες και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας. Τα φιλοδωρήματα των 534 ευρώ και η πριμοδότηση των απολύσεων (εποχικοί εργαζόμενοι, πρόγραμμα «Συν-Εργασία») είναι μέρος ενός συνειδητού σχεδίου για την εδραίωση της φθηνής εργασίας.
Και επειδή η κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται πως η πολιτική της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κοινωνική έκρηξη (όπως υπαινίχτηκε και η κα Μπακογιάννη), προωθεί ήδη το νέο «δόγμα εσωτερικής ασφάλειας». Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων που παρουσίασε ο M. Χρυσοχοΐδης αποθεώνει τον κρατικό αυταρχισμό, επιβεβαιώνοντας πως τα σκληρά κοινωνικά μέτρα πάνε πακέτο με την καταστολή. Η Δεξιά σε όλο της το μεγαλείο!
Του Μάκη Λεβέντη