Με αφορμή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάλληλες πρακτικές που θα οδηγήσουν τους πολίτες στην κατανάλωση του νερού βρύσης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, Χρήστος Αναστασόπουλος.
Όπως σχολίασε, μεταξύ των άλλων, “το 2017, το Δίκτυο “Μεσόγειος SOS”, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), παρουσίασε την πρωτοβουλία «Επι-στροφή στη Βρύση». Βασικές συνιστώσες της οποίας αποτελούν η ευαισθητοποίηση των πολιτών με κατάλληλες καμπάνιες, η ανάπτυξη δικτύου δημόσιων κρηνών και η ευαισθητοποίηση και δέσμευση των επιχειρήσεων εστίασης να σερβίρουν δωρεάν νερό βρύσης, ενώ σημαντικό εργαλείο προώθησης της ιδέας αποτελεί η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile application) που δημιούργησε το Δίκτυο.
Η σημασία του ζητήματος για το Δήμο μας έγκειται στο ότι συνιστά ανταπόκριση στο δικαίωμα πρόσβασης πολιτών και επισκεπτών σε πόσιμο νερό στους δημόσιους χώρους, συνιστά στοιχείο που καθιστά την πόλη φιλική προς τους επισκέπτες και απτή απόδειξη οικολογικής ευαισθησίας, με τη σημαντική μείωση του πλαστικού που συνεπάγεται η επιτυχία του εγχειρήματος”.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε ότι οι συνεχείς μετρήσεις ποιότητας του νερού, τόσο από το εργαστήριο της ΔΕΥΑΚ όσο και από ιδιωτικό εργαστήριο της Αθήνας, συντείνουν στην παραπάνω προσπάθεια. Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, δηλαδή, ότι το νερό που καταναλώνουν δημότες και επισκέπτες είναι άκρως ποιοτικό.
Σχετικά με την πρόταση για τοποθέτηση περισσότερων δημόσιων κρηνών, είναι ένα μέτρο που εξετάζεται, αφού μπορεί να υπάρξουν και φαινόμενα κατασπατάλησής του. Για δε τη λειτουργικότητα των υπαρχουσών κρηνών, ο δήμαρχος τόνισε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Α.Π.