Το δικό του μήνυμα προς τους πιστούς έστειλε σήμερα το πρωί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του:
«Βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες ώρες του νέου έτους του 2021. Εύχομαι σε όλους τους Μεσσηνίους, τους εγγύς και τους μακράν, το έτος αυτό να είναι πολύ διαφορετικό από το έτος το οποίο παρήλθε, το 2020. Να είναι ένα έτος γεμάτο υγεία, αισιοδοξία και με ελπίδα, να προσβλέπουμε προς ένα καλύτερο μέλλον.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους το έτος αυτό να αποτελέσει την απαρχή ώστε να μπούμε πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Να απαλλαγούμε από κάθε περιοριστικό μέσο το οποίο μας έχει επιβάλει αναγκαστικά η πανδημία και να μπορέσουμε πάλι ελεύθεροι να ξεκινήσουμε τη ζωή μας, να επανεκκινήσουμε τη ζωή μας, τις δραστηριότητές μας, δίδοντας και πάλι μια νέα προοπτική, και κοινωνική και οικονομική και πολιτιστική, στον τόπο μας και την πατρίδα μας.
Το έτος 2021, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι ένα έτος γιορτής. Εύχομαι αυτή η γιορτή να αποκορυφωθεί μέσα από γεγονότα τέτοια τα οποία δε θα μας υπομιμνήσκουν μόνο τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, αλλά θα επικαιροποιούν το μέλλον, το μήνυμα αυτών των γεγονότων στο σήμερα, και θα δίδουν μια προοπτική για το αύριο.
Και πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η ιστορία η οποία γράφτηκε δεν μπορεί να ξαναγραφτεί, όμως η ιστορία αυτή πρέπει να ξαναδιαβάζεται για να διδασκόμεθα, να παραδειγματιζόμεθα και να μαθαίνουμε από τον αγώνα των προγόνων μας, από τον αγώνα των αγωνιστών του 1821. Οι τότε αγωνιστές, εδώ στην Καλαμάτα, υπέγραψαν το πρώτο κείμενο προς την τότε ευρωπαϊκή οικογένεια και διεκήρυξαν το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας, αλλά πάνω απ’ όλα της στήριξης σε ένα λαό, ο οποίος αγωνίζεται όχι για να διεκδικήσει δίκαια άλλων λαών, αλλά για να διαφυλάξει την ακεραιότητά του και την ιδιοπροσωπία του.
Εύχομαι, λοιπόν, το μήνυμα το οποίο θα μείνει στο τέλος από όλο αυτό το έτος εορτασμού του 1821, των 200 χρόνων, να είναι ένα μήνυμα που θα επανανομιμοποιήσει τη θέση της πατρίδας μας μέσα στην οικογένεια της Ευρώπης, αλλά και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην πατρίδα μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά τα γεγονότα και τα προβλήματα τα οποία διερχόμεθα στο γεωφυσικό και γεωενεργειακό μας χώρο».