Για πρώτη φορά από την ίδρυση του αμερικανικού κράτους – αποτέλεσμα ενός εμφυλίου πολέμου – ο αμερικανικός λαός βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εθνικού διχασμού, ο οποίος πυροδοτείται από τον εν ενεργεία, ακόμα, αλλά ηττημένο στις εκλογές, πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η μεγάλη πιθανότητα παρατεταμένης συνταγματικής κρίσης αποσοβήθηκε χάρη στη θαρραλέα στάση του Μ. Πενς, αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε και κατοχύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα- ράπισμα στον απερχόμενο και χρήζοντα ψυχιατρικής εξέτασης πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Πενς, προεδρεύων της συνεδρίασης στο Καπιτώλιο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, διέρρηξε για πάντα τις σχέσεις του με τον Τραμπ και σε μια συμβολική, όσο και ουσιαστική κίνηση, επικύρωσε την εκλογική νίκη του αντιπάλου κόμματος των Δημοκρατικών, επισφραγίζοντας την προεδρία του κ. Τζο Μπάιντεν και της κας Καμάλα Χάρις. Αφού προηγουμένως είχε καλέσει ο ίδιος την Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο για τον έλεγχο της κατάστασης.
Κατόπι τούτου ο Ντόναλντ Τραμπ, επικίνδυνος αλλά ξεδοντιασμένος, προέτρεψε μέσω twitter τους θερμόαιμους οπαδούς του να τα μαζέψουν και να γυρίσουν σπίτι τους, αν και «ο αγώνας συνεχίζεται».
Οι τρομακτικές εικόνες με την εισβολή οπλισμένων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο για την «ακύρωση» της απώτατης πράξης δημοκρατικής διαδικασίας, δηλαδή της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, θα αποτελέσει πλούσιο υλικό για βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες του άμεσου μέλλοντος, που φυσικά θα αποφέρει εκατομμύρια δολάρια χάρη στο αναγνωστικό και φιλοθεάμων κοινό.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες από τα τρομακτικά επεισόδια θα βαρύνουν για πολύ χρόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.
Και τούτο, διότι παρά τις λυσσαλέες και αδικαιολόγητες πολιτικά και αψυχολόγητες ενέργειες του κ. Τραμπ να εδραιώσει το διχασμό στην αμερικανική κοινωνία σε όλα τα θέματα, εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση Μπάιντεν να «σφίξει τα λουριά» στους επίδοξους πραξικοπηματίες και να βρει πολύ γρήγορα τρόπους συνεννόησης με το βαριά λαβωμένο και ακέφαλο πλέον Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία πολλές από τις προγραμματικές θέσεις του κ. Μπάιντεν βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με αυτές του κ. Τραμπ σε πολλά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, από τη διαχείριση της COVID-19 και την οικονομία μέχρι τις σχέσεις με την Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία, το ΝΑΤΟ, την κλιματική αλλαγή, την Ευρώπη κ.λπ.
Η «ενωτική διαχείριση» της αμερικανικής πολιτικής θα βαρύνει πολύ τις εξελίξεις σε πολλά σημεία του πλανήτη. Καθώς πολλοί από τους «φίλους» του Ντ. Τραμπ (π.χ. Πούτιν, Ερντογάν, Τζόνσον) δε θα απολαύσουν την ίδια «εύνοια» στις κινήσεις τους από τον πρόεδρο Μπάιντεν και, επομένως, πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να «ακουμπήσουν» στους κομματικούς αντιπάλους του νέου προέδρου.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν στο τηλεοπτικό μήνυμά του μετά τα επεισόδια κάλεσε όλους να συμμετάσχουν «στην ανανέωση της πολιτικής που θα λύνει προβλήματα, κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια χωρίς να πυροδοτούν μίσος και χάος».
Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι αν η ενωτική πολιτική Μπάιντεν θα γίνει αποδεκτή στους διαδρόμους των κυβερνητικών κτηρίων στην Ουάσιγκτον. Το πρόβλημα είναι αν οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων θα κατανοήσουν τη βαθιά ανάγκη συμβιβασμών και συνεννοήσεων, ή αν θα χαθούν μέσα σε βαριές διαφορές, οδηγώντας την Αμερική, αλλά και τον Κόσμο, στο «Σκοτεινότερο Χειμώνα» (Darkest Winter), όπως ήταν η κωδική ονομασία σεναρίων αναταραχών που είχαν εξεταστεί το προηγούμενο διάστημα και τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Της Κύρας Αδάμ