Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση στον Μοριά θα δημιουργήσει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και από σήμερα το απόγευμα, έως και την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσηνία γυρίσματα με αναβίωση πολεμιστών και συνθηκών της ιστορικής αυτής περιόδου.
Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη κινηματογράφηση, καθώς θα χρησιμοποιηθούν χώροι της Επανάστασης και μέλη Συλλόγων Αναβιωτών από όλη την Πελοπόννησο, που θα φορούν ρούχα της εποχής, θα χρησιμοποιούν κανονικό οπλισμό του 1821 και θα δρουν σε πραγματικές συνθήκες της τότε εποχής.
Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση
Όπως είπε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αναστάσιος Λιάσκος, το Πολεμικό Μουσείο, τιμώντας τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη θεματική του παρουσίαση «Αγωνιστές και Άρματα».
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί βίντεο – ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση στο Μοριά με τη συμμετοχή των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης που συμμετέχουν στις δράσεις του Πολεμικού Μουσείου.
Μάλιστα, τη φιλοξενία του συνεργείου και των συμμετεχόντων θα καλύψουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με ξενοδοχεία του νομού.
Ο κ. Λιάσκος σημείωσε ότι στα γυρίσματα συμμετέχουν μέλη Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης της Πελοποννήσου, αλλά και Σύλλογοι από τη Μεσσηνία.
Το ντοκιμαντέρ θα έχει διάρκεια μία ώρα και οι συμμετέχοντες θα αναβιώσουν τους πολεμιστές και τις συνθήκες που βίωναν τότε. «Συγκεντρώσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν καταπληκτική δουλειά και με το αρμόδιο τμήμα γυρισμάτων του Πολεμικού Μουσείου θα δημιουργηθεί το ντοκιμαντέρ», πρόσθεσε ο κ. Λιάσκος.
Ξεκινούν σήμερα
Ο κ. Γιάννης Κοροδήμος, που είναι σκηνοθέτης και υπεύθυνος του κινηματογραφικού αρχείου του Πολεμικού Μουσείου, τόνισε μιλώντας στο «Θ» ότι το Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο των εορτασμών για την επανάσταση του ’21, αποφάσισε τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του 1821 στο Μοριά.
Τα γυρίσματα θα γίνουν κυρίως στη Μονή Βελανιδιάς, τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς.
Από τη Μονή Βελανιδιάς ξεκίνησε ο Παπαφλέσσας στις 23 Μαρτίου 1821 για την απελευθέρωση, την ίδια ημέρα, της Καλαμάτας, της πρώτης ελληνικής πόλης που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Σε ανάμνηση αυτής της ημέρας, στις 23 Μαρτίου κάθε έτους η ιερή φλόγα της επανάστασης ξεκινά από τη Μονή Βελανιδιάς και καταλήγει στην πλατεία της Καλαμάτας και στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα και να ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι. Θα συμμετέχουν περίπου 60 άτομα.
Με αναβιωτές
«Όλο το ντοκιμαντέρ θα γυρισθεί με αναβιωτές, που είναι άνθρωποι που έχουν κάνει βουτιά μέσα στην ιστορία. Αγαπούν αυτό που κάνουν και το Πολεμικό Μουσείο θέλει τέτοιους συνεργάτες», υπογράμμισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοροδήμος.
Στόχος του Πολεμικού Μουσείου είναι το ντοκιμαντέρ να είναι έτοιμο τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, ενώ θα δοθεί σε ελληνικό κανάλι για προβολή.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Κοροδήμος, έχουν γίνει συμφωνίες και θα δοθεί για προβολή σε όλες τις οργανώσεις και τους συλλόγους ομογενών ανά τον κόσμο. «Όλοι οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν είναι υπό ειδικές προδιαγραφές. Θα έχουν κανονικά όπλα του 1821 και θα είναι μια κανονική αναπαράσταση με τις τότε συνθήκες. Για παράδειγμα, θα ρίχνουν κανονικά με τσακμακόπετρα. Θα αναβιώσουμε τις συνθήκες της περιόδου εκείνης και με τον τρόπο που βρίσκονταν στην ύπαιθρο. Θα αποτυπώνονται απόλυτα οι συνθήκες του 1821.
Την υποδοχή τους έχει αναλάβει το Πολεμικό Μουσείο της Καλαμάτας και όπως σημείωσε ο διευθυντής του Χρήστος Κορομηλάς, είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν και να προσφέρουν κάθε βοήθεια για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Της Βίκυς Βετουλάκη