Έντονη δυσαρέσκεια στους δήμους
Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στις 19 Φεβρουαρίου, σίγουρα αντελήφθησαν ξεκάθαρα, για πολλοστή φορά, τη βαλτωμένη κατάσταση στην οποία παραμένει το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με το κουβάρι λαθών και εκκρεμοτήτων της εποχής Θεοδωρικάκου – Λιβάνιου να παραμένει ακόμα άλυτο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα εξής: «Για το θέμα του “Τρίτσης”, τη βδομάδα αυτή που μεσολάβησε απ’ την προηγούμενη Τετάρτη δεν είχαμε κάποια ουσιώδη διαφορά. Προσπαθούν και οι άνθρωποι του υπουργείου, με όποια βοήθεια μπορεί να υπάρχει από εμάς ή όποια συμβολή μας, να βρούμε μια δίκαιη λύση. Έχουμε αργήσει πλέον. Πρέπει άμεσα να βγει μία κατανομή, η οποία θα μας δώσει το δικαίωμα να προχωρήσουμε και να δημοπρατήσουμε έργα.
Περιμένουμε με αγωνία βέβαια και την είσοδο στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα επιφέρει τροποποιήσεις στο ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων, γιατί ακόμα και εάν αύριο το πρωί βρούμε λύση για τον “Τρίτση”, εάν πάμε πάλι με τις ταχύτητες και τις διαδικασίες του 4412, φοβάμαι ότι θα αργήσουμε πολύ να δούμε τα έργα να υλοποιούνται.».
Ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Κάρναβος, επισήμανε για το θέμα: “Πρόεδρε, τα είπες, υπάρχει αγωνία σ’ όλη την Ελλάδα, πότε τελικώς θα τελειώσουν οι Προσκλήσεις, πώς θα γίνουν οι αξιολογήσεις, πού και πώς θα μπουν πλαφόν; Θα μπουν ανά Προσκλήσεις; Ανά Δήμους; Ανά πληθυσμό; Ποια θα’ ναι τα κριτήρια, πώς θα γίνουν έγκαιρα αξιολογήσεις σε τόσους φακέλους; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με την ΕΕΤΑΑ, που περιμένουν οι Δήμοι τη στελέχωσή της για να λειτουργήσει”.
Υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ πριν από έναν ολόκληρο μήνα, στις 25 Ιανουαρίου είχε, μεταξύ άλλων, δηλώσει:
“Το Πρόγραμμα Τρίτσης […] είχε και κάποια βασικά μειονεκτήματα, τα οποία, απ’ ό,τι καταλαβαίνω από τις συζητήσεις που είχα μαζί σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και, μάλιστα, άμεσα.
Ένα από αυτά είναι η θέσπιση πλαφόν, ώστε κάθε Δήμος να ξέρει τι περίπου μπορεί να περιμένει, και όχι ένας Δήμος να υποβάλει μια άρτια κατά τα άλλα πρόταση, να πάρει το σύνολο του χρηματοδοτικού φακέλου, και οι άλλοι Δήμοι να μην μπορούν να πάρουν τίποτα.
Χρειάζεται μια προτεραιοποίηση επίσης, μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα “Τρίτσης”, και σε αυτό θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να σας πούμε πως έχουμε τις προτεραιότητές μας και να το συζητήσουμε σας […] “.
Εν συνεχεία είχε προσθέσει: “Για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, λοιπόν, ανακεφαλαιώνω, για τις επόμενες 7 με 10 ημέρες είναι ο εκλογικός νόμος, είναι το θέμα της ΕΕΤΑΑ άμεσα, όπως είπαμε και πριν, και είναι τα ζητήματα που θα δρομολογήσουμε για το Πρόγραμμα “Τρίτσης”. Και μετά δρομολογούμε τα υπόλοιπα θέματα […] “.
Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι παραπάνω δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους Δήμους της Μεσσηνίας, οι οποίοι ήδη έχουν ανακοινώσει μια σειρά από έργα τα οποία ελπίζουν ότι θα ενταχθούν στο “Αντώνης Τρίτσης”.