Εν μέσω lockdown δημιούργησαν κινητό παντοπωλείο και ταξί για ΑμεΑ
Είναι γνωστή σε όλους η φράση «η κρίση γεννά ευκαιρίες» και εμείς θα προσθέταμε: «και ανάγκες». Πόσοι, όμως, τις εκμεταλλεύονται; Πόσοι αναζητούν αυτό το κάτι που θα κάνει τη διαφορά; Και πόσοι είναι αυτοί που δε θα βουλιάξουν στον καναπέ, απλώς χαζεύοντας τηλεόραση και «βλαστημώντας» τη μοίρα τους;
Τόσο η προηγούμενη δύσκολη δεκαετία για την Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και η περίοδος που διανύουμε τώρα με την παγκόσμια κρίση της πανδημίας, έχουν φέρει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ζοφερή κατάσταση.
Επιτυχία, λοιπόν, για κάποιους ανθρώπους είναι, όχι μόνο να καταφέρουν να σταθούν όρθιοι σε τέτοιες κρίσεις, αλλά και να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις και να αποτρέψουν το δυσμενές σενάριο.
Δύο τέτοιοι άνθρωποι στην Καλαμάτα τόλμησαν κάτι διαφορετικό και αυτή τη στιγμή κάνουν «αυτό το κάτι άλλο» στο χώρο του ο καθένας!
Πρώτος είναι ο Γιάνης Ζηνόβιος, ο οποίος αναβίωσε, θα λέγαμε, τις παλιές εικόνες των πωλητών στα χωριά. Έφτιαξε το πρώτο κινητό παντοπωλείο για τα χωριά της Μεσσηνίας, ενώ ετοιμάζεται για το δεύτερο!
Δεύτερος είναι ο Βασίλης Φωτόπουλος, ο οποίος αποφάσισε να κυκλοφορήσει στην Καλαμάτα το πρώτο ειδικό ταξί για τα άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και άλλους ανθρώπους που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους.
Δύο προσπάθειες που μας γοήτευσαν και αποφασίσαμε να σας τις παρουσιάσουμε.
Το κινητό παντοπωλείο
Το χαρακτηριστικό βανάκι συναντήσαμε για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες στην οδό Ναυαρίνου. Μιας και το ακολουθούσαμε, αρχικά μας τράβηξε την προσοχή η μεγάλη χαρακτηριστική φωτογραφία του Χατζηχρήστου ως «Μπακαλόγατου» στην ελληνική ταινία «Της Κακομοίρας» και αμέσως μετά η φράση «Κινητό Παντοπωλείο». Πήραμε το τηλέφωνο και επικοινωνήσαμε με τον εμπνευστή του εγχειρήματος Γιάνη Ζηνόβιο.
Ιδιοκτήτης του καταστήματος «My Sweet» στην οδό Παλαιολόγου, μέσα στο lockdown λόγω κορωνοϊού γεννήθηκε η ιδέα του κινητού παντοπωλείου, έχοντας παραδοσιακά προϊόντα και μεγάλη ποικιλία.
«Επειδή όλοι είχαμε κλειστεί και πιο πολύ οι άνθρωποι στα χωριά, σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω. Πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση για ηλικιωμένους και ανήμπορους σε χωριά, που μπορεί να μην έχουν τρόπο να έρθουν στην πόλη, αλλά και στο χωριό που κατοικούν να μη λειτουργεί πλέον κάποιο κατάστημα για να προμηθευτούν τα βασικά. Από την άλλη, είχα γνωστούς και φίλους σε κάποιες περιοχές που ξέροντας το μαγαζί μου, μου έλεγαν “φέρε μας το ένα ή το άλλο”. Έτσι γεννήθηκε το Κινητό Παντοπωλείο», είπε ο κ. Ζηνόβιος.
Παλιά στα χωριά πήγαινε ο μανάβης από την πόλη ή το αυτοκινητάκι με τα είδη λιανικής για να ψωνίσει ο κόσμος. Με τα χρόνια και με το άνοιγμα, έστω και μικρών, παντοπωλείων στα χωριά, αυτό άρχισε να χάνεται. Ο χρόνος, όμως, οι δυσκολίες, αλλά και η εγκατάλειψη των χωριών από τους νέους ανθρώπους έφεραν το κλείσιμο των μικρών αυτών παντοπωλείων και έτσι τα χωριά ερήμωσαν και πάλι.
Το Κινητό Παντοπωλείο του κ. Ζηνόβιου είναι ένα βανάκι ειδικά διαμορφωμένο με ράφια και ψυγεία και μεταφέρει στα χωριά και τους ανθρώπους μαναβική, ψωμί και γενικά ό,τι έχει ένα παντοπωλείο: τυριά αλλαντικά, είδη ζαχαροπλαστικής κ.ά.
Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, αν και το κατάστημα συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας.
Η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη που ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει σύντομα και δεύτερο όχημα ως Κινητό Παντοπωλείο. Στόχος του, όπως είπε, είναι τα πέντε Κινητά Παντοπωλεία, εκτιμώντας πως θα τον πετύχει σύντομα.
«Δέχομαι πολύ θετικά μηνύματα και ήδη έχει δημιουργηθεί ανάγκη για δεύτερο κινητό παντοπωλείο. Με παίρνουν τηλέφωνο, δίνουν τις παραγγελίες τους αν θέλουν κάτι που δεν το έχω συνήθως στο αυτοκίνητο ή αν τους λείπει κάτι συγκεκριμένο. Ένα αυτοκίνητο, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να έχει τα πάντα. Επειδή τα δρομολόγια είναι τακτικά, ξέρουν ότι θα είμαι εκεί την τάδε ώρα και με περιμένουν. Μπαίνει ο κόσμος, ένας ένας και με τα μέτρα που πρέπει, και ψωνίζουν. Ο κόσμος στα χωριά προσέχει πολύ με τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Τον πρώτο καιρό ήταν επιφυλακτικοί μαζί μου μόνο γι’ αυτό το λόγο. Τώρα που έχουν δει ότι τηρώ όλα τα μέτρα, είναι όλοι εντάξει. Προσπαθώ στις περιοχές που έχουν ανάγκη να πηγαίνω δύο φορές την εβδομάδα και να είναι συγκεκριμένες μέρες και ώρες», υπογράμμισε.
Ο κ. Ζηνόβιος εξυπηρετεί όλα τα χωριά στη Μεσσηνία που το ζητούν, ενώ το μακρύτερο όριό του αυτή τη στιγμή είναι η Δημητσάνα.
Στόχος του, όπως προαναφέραμε, είναι τα πέντε Κινητά Παντοπωλεία (τρία για την περιοχή της Πυλίας και δύο για τη Μάνη).
Κινητό Παντοπωλείο: 27214 04693 – 6975972788.
Ταξί για ΑμεΑ
Την είδηση για το ειδικό ταξί με το οποίο μπορούν να μεταφέρονται ΑμεΑ μας την… «έδωσε» ο Γιώργος Λαζαρίδης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εν λόγω καινοτομία στην πόλη.
Αναζητήσαμε και βρήκαμε τον κ. Βασίλη Φωτόπουλο που την υλοποίησε. Επαγγελματίας ιδιοκτήτης ταξί εδώ και πολλά χρόνια, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που έδωσε η νομοθεσία από το 2018 να μπορούν να έχουν ταξί με ράμπα ΑμεΑ.
«Η αναδουλειά και η αναζήτηση καινούργιων τρόπων και πελατών, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, με ανάγκασαν να κινηθώ σε αυτή την κατηγορία. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για να βρω το κατάλληλο αυτοκίνητο, ανάλογα και με τις ανάγκες της Καλαμάτας, και να το φέρω. Όλα τα παιδιά που κινούνται με αμαξίδια έχουν τα αυτοκίνητά τους για να εξυπηρετηθούν. Όμως, αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν, για παράδειγμα, πρέπει να πάνε στο συνεργείο ή κάπου που δεν μπορούν να παρκάρουν κοντά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προβλήματα και όχι μόνο όσοι έχουν κινητικά. Μπορεί να είναι τυφλοί, ηλικιωμένοι, με άνοια, με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά. Έτσι, πήρα το ρίσκο, γιατί ένα τέτοιο αυτοκίνητο κοστίζει παραπάνω, συν το γεγονός ότι δε δουλεύεται εύκολα μέσα στην πόλη και τα στενά ή, τουλάχιστον, με την ίδια άνεση όπως ένα απλό ταξί», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.
Όσοι το έχουν δει ή το έχουν δοκιμάσει, όπως μας είπε, το έχουν κρίνει πολύ θετικά και τους αρέσει η ιδέα ότι υπάρχει ένα ταξί στην πόλη που μπορεί να τους εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, δεν εξυπηρετεί μόνο άτομα με προβλήματα, καθώς εκτελεί και κανονικές κούρσες για όποιον το χρειαστεί.
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το κόστος, διότι οι χρεώσεις είναι ακριβώς ίδιες όπως στις απλές κούρσες με ταξί
Το συγκεκριμένο ταξί έχει έδρα την Καλαμάτα και εξυπηρετεί τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας. «Μπορούν να μεταφερθούν άτομα με αμαξίδια, άτομα μεγάλα σε ηλικία που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτοκίνητο. Διαθέτω και καροτσάκι για να μεταφερθεί ένα άτομο που δεν μπορεί μπει στο κάθισμα. Άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν πολύ για να πάνε σε ένα γιατρό ή να πάνε τώρα να κάνουν το εμβόλιο, τα εξυπηρετούμε με το δικό μας καροτσάκι. Το αμάξι είναι εύκολο στην πρόσβαση και το άτομο μπαίνει εύκολα», πρόσθεσε ο κ. Φωτόπουλος, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι η καραντίνα έκανε ζημιά σε όλα τα επαγγέλματα και πως αν δεν είχε συμβεί όλο αυτό με την πανδημία, μπορεί να μην είχε προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.
Ταξί ΑμεΑ: 693.600.75.75
Της Βίκυς Βετουλάκη