Βελτιώσεις επήλθαν στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. και Ιαπωνίας, με την ένταξη 28 επιπλέον γεωγραφικών ενδείξεων, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι ελαιόλαδο Καλαμάτας, κασέρι και κεφαλογραβιέρα είναι τα νέα ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στη λίστα 28 αγροδιατροφικών προϊόντων με Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ε.Ε. τα οποία θα προστατεύονται στην αγορά της Ιαπωνίας βάσει σχετικής συμφωνίας.
Μάλιστα, και το εμπόριο οίνου θα γίνει ακόμη πιο εύκολο, με την ανανέωση της συμφωνίας από την Μικτή Επιτροπή που συστάθηκε βάσει της Συμφωνίας, πριν από ένα χρόνο, υπό την προεδρία του εκτελεστικού αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis και του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Toshimitsu Motegi.
Τα προϊόντα αυτά έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα προϊόντα που ήδη ήταν σε καθεστώς προστασίας στην ιαπωνική αγορά, σύμφωνα με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ε.Ε. (JEFTA), τα οποία ήταν για την Ελλάδα τα εξής: φέτα, μαστίχα Χίου, ελιές Καλαμάτας και ελαιόλαδο Σητείας.
Σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του εμπορίου που ωφελεί και τις δύο πλευρές ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της στενής συνεργασίας, ιδίως για τον αγροδιατροφικό τομέα. Ευχαριστώ την Ιαπωνία για έναν συνεχώς εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ θετική για τους Ιάπωνες και τους Ευρωπαίους αγρότες και θα συνεχίσει να ισχύει. Μετά δύο μόνο χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, επιπλέον 28 γεωγραφικές ενδείξεις και στις δύο πλευρές προστατεύονται πλέον στις αντίστοιχες αγορές μας. Αυτά τα προϊόντα έχουν πραγματική προστιθέμενη αξία, που αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα και την ποιότητα, ενώ επιβραβεύουν περαιτέρω τους αγρότες μας. Επιπλέον, χάρη στην πρόσφατη ιαπωνική άδεια για οινολογικές πρακτικές, οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί μας θα μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τις αυξημένες εξαγωγικές ευκαιρίες».
Σταύρος Παϊσιάδης