«Αν εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών μας η Αστυνομία θα λειτουργεί ως ταξί να πηγαίνει τον “Ρουβίκωνα” από τη Βουλή στα Εξάρχεια, μετά την επίθεσή του στη Βουλή ή ότι θα παρατηρεί τους μπαχαλάκηδες μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια να τα σπάνε και να μην κάνει τίποτα, να ξέρετε ότι είναι λάθος η εκτίμησή σας. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό επί των ημερών μας», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
«Ξέραμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για εσάς η αριστεία είναι ρετσινιά. Πλέον πιστεύω ότι εσείς στην Αριστερά την ασυδοσία στα πανεπιστήμια τη θεωρείτε ευλογία» σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης. «Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο ο πρόεδρός σας, κ. Τσίπρας, νωρίτερα στην Ολομέλεια, να ζητήσει – άκουσον άκουσον! – για λόγους δημοκρατίας και επειδή δεν μπορούν οι “ημιπιτσιρικάδες”, τα δικά σας παιδιά όπως είχατε πει, να διαδηλώσουν και να τα σπάσουν χωρίς υγειονομικό κίνδυνο, να αναβληθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο. Πόσος λαϊκισμός πια; Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κύριε Τσίπρα και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημαίνει διεξοδική συζήτηση στη Βουλή. Δε σημαίνει επαναστατική γυμναστική».
Όπως παρατήρησε, οι ανεκδιήγητες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως μόνο στόχο να στηρίζουν την «κουτσή» αντιπολιτευτική του στρατηγική και τους τακτικισμούς του και βέβαια να καλύψουν τα δικά τους παιδιά που λυμαίνονται με τις παράνομες συμπεριφορές τους τα πανεπιστήμια, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία, τρομοκρατώντας καθηγητές και μετατρέποντας χώρους ακαδημαϊκής έρευνας σε πεδία μάχης. «Μάλλον έχετε μπερδέψει τι είναι ακαδημαϊκή ελευθερία. Για σας ακαδημαϊκή ελευθερία σημαίνει ασυδοσία, σημαίνει “μπάστε, σκύλοι, αλέστε:”, σημαίνει “σπάστε ελεύθερα”, σημαίνει “προπηλακίστε καθηγητές και καλεσμένους ομιλητές”. Σημαίνει “χτυπήστε όποιους φοιτητές έχουν αντίθετη άποψη”, σημαίνει “χρησιμοποιήστε το πανεπιστήμιο” για κάθε παράνομη ενέργεια που μπορεί να βαφτιστεί στη δική σας ιδεοληψία ως ελευθερία λόγου. Να ξέρετε ότι αυτά τελειώνουν πλέον οριστικά στα ελληνικά πανεπιστήμια και εξασφαλίζουμε σε αυτά την αυτονόητη ακαδημαϊκή ελευθερία που τους έχουν στερήσει οι “μπαχαλάκηδες” εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Ο κ. Χρυσομάλλης παρατήρησε ότι, ενώ ακόμα και ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια και ειδικά σε κάποιες σχολές στο κέντρο όπου έχουμε κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά εξωπανεπιστημιακών στοιχείων, δεν προτείνει κάποια λύση γι’ αυτό. «Δε λέτε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δε θέλετε την ελεγχόμενη είσοδο, δε θέλετε τη φύλαξη, δε θέλετε την πανεπιστημιακή αστυνομία, δε θέλετε την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας. Θέλετε κάτι; Προφανώς όχι!».
Τοποθετούμενος στο θέμα της αριστείας ο Μεσσήνιος βουλευτής ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την ισοπέδωση προς τα κάτω με τη διάλυση όλων εκείνων των ποιοτικών χαρακτηριστικών που ενισχύει η άμιλλα και ο αγώνας για την αριστεία. «Εμείς στη Ν.Δ. στηρίζουμε την αριστεία και τον αγώνα θετικής διάκρισης ως ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης, ως το μέσο για την κατάλυση των ταξικών ανισοτήτων, για τις οποίες δήθεν τόσο κόπτεστε εσείς της Αριστεράς. Την άποψη αυτή δεν τη διατυπώσαμε πρώτοι εμείς, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους και κοινωνιολόγους του 20ού αιώνα, ο οποίος μάλιστα τοποθετούσε τον εαυτό του στην άκρα Αριστερά. Είναι ο Πιερ Μπουρντιέ που τόσο εξύμνησε ο κ. Φάμελλος νωρίτερα. Θα σας συμβούλευα να τον δώσετε στη νεολαία σας να τον αναλύσει περισσότερο και να τον διαβάσει».
Χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς μπαίνει ένα τέλος στην κατάχρηση του χρόνου σπουδών και τους αιώνιους φοιτητές. Σχεδόν το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ, επιβαρύνοντας τα ιδρύματα στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό τους. «Αν κόπτεστε πραγματικά για τους αιώνιους φοιτητές και όντως θέλετε να συνεχίζουν τις σπουδές τους ακόμα και μετά από κάποια έτη σπουδών, κάντε μία πρόταση για να ξεπεράσουμε τις συνταγματικές αγκυλώσεις και να μπορούν να στηρίζουν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Διότι αποτελεί συνταγματική κατάχρηση όταν επ’ αόριστον ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τον αιώνιο φοιτητή. Προφανώς, όμως, ούτε αυτό θα κάνετε, γιατί το μόνο που σας ανησυχεί ως προς τους αιώνιους φοιτητές και φοβάστε ότι με την κατάργησή τους μπορεί να συμβεί είναι να μη χαθεί η δυνατότητα και δε βρείτε τον επόμενο Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι μέχρι εκεί ανησυχείτε!» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.