Κοντά στο χωριό Βασιλικό του Δήμου Οιχαλίας βρίσκεται η τοποθεσία Ραμοβούνι. Εκεί, κάτω από ένα δέντρο, γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει μνημείο προς τιμήν του “Γέρου του Μοριά”, ενώ σε κοντινή απόσταση σώζεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Στεφάνου.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος καινούργιος και σε αρίστη κατάσταση.
Από τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Πύργου, στο χωριό Βασιλικό, συναντάμε την πινακίδα που μας κατευθύνει στο μνημείο, που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα.
Ο ίδιος μας αναφέρει: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο».
Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Το 1780 ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου και στα 20 του νυμφεύτηκε την κόρη του τοπικού προεστού, Αικατερίνη Καρούσου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές, κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη.
Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.
Το Σεπτέμβριο του 2006 ο Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο Κολοκοτρώνης» Θεσσαλονίκης αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ακροτελεύτια και ατίμητη παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κολοκοτρώνης, την ανέγερση έφιππου ανδριάντα του στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, τόπο γέννησής του.
Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έργο του διακεκριμένου γλύπτη Ευστάθιου Λεοντή, εγκαταστάθηκε στο βάθρο του στις 16 Αυγούστου 2007, ενώ ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έκανε τα αποκαλυπτήρια στις 20 Νοεμβρίου 2007.
Ντροπή
Σήμερα όταν αντικρίζεις το μνημείο, νιώθεις ντροπή και αγανάκτηση από την εγκατάλειψη στο έλεος του φθοροποιού χρόνου, με υπαιτιότητα των Δημοτικών Αρχών!
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, εκτός της φθοράς του χρόνου υπάρχουν πολλές αποικίες σφηκών και άλλων εντόμων, τα οποία επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Λόγω και των 200 ετών από την απελευθέρωση από τους Τούρκους, πρέπει να γίνει επισκέψιμο το μνημείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.