Εντυπωσιακή καταγράφεται η αύξηση των εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου και πυρηνελαίου, κατά την περίοδο των ετών 2002-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΒΙΤΕΛ.
Εκτός από τις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου προς Τρίτες – εκτός Ε.Ε. χώρες.
Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει η Γερμανία με 10.760 τόνους και ακολουθεί με διαφορά (2.747 τόνους) η γειτονική της Αυστρία. Η Κύπρος (1.932), η Μεγάλη Βρετανία (1.890), η Γαλλία (1.670), Βέλγιο (1.569) και η Σουηδία (1.222) συμπληρώνουν τους κυριότερους κοινοτικούς προορισμούς του ελληνικού ελαιολάδου για το έτος 2019.
Στις εκτός Ε.Ε αγορές, τα σκήπτρα, με απόσταση, κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.644 τόνους το 2019 και αυξητική τάση. Ενδιαφέρουσες αγορές για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελούν στη συνέχεια και με σειρά βάσει του όγκου των εξαγωγών, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία, η Ταϊβάν, η Βραζιλία, η Σερβία, η Κίνα και η Νορβηγία.
«Το ελληνικό ελαιόλαδο, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και τις υψηλότερες τιμές του, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του, διατηρεί μια αξιόλογη και διαρκώς διευρυνόμενη παρουσία στην παγκόσμια αγορά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ Ανανίας Καραχανίδης.
«Φυσικά τα μεγέθη αυτά, παρά τη μεγάλη αύξησή τους τα τελευταία χρόνια, δε μας ικανοποιούν και για το λόγο αυτό η προσπάθεια για περαιτέρω εξωστρέφεια και ανάπτυξη θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Ευελπιστούμε ότι την αύξηση θα επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του παρελθόντος έτους 2020, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου.