Υψηλή ανοσία έδειξαν εξετάσεις σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
Σημαντική μείωση του ποσοστού όσων δεν ήθελαν να εμβολιασθούν
Τους 2.000 εμβολιασμούς συμπλήρωσε χθες το Εμβολιαστικό Κέντρο Καλαμάτας που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας και όπως σημείωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος Παναγιώτης Κατσαφάδος, από σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί της δεύτερης δόσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει «ανοίξει» ο εμβολιασμός ελάχιστο είναι το ποσοστό όσων δεν έχουν προσέλθει για να εμβολιασθούν.
Διαπιστωμένη ανοσία
Όπως τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, αυτά τα 2.000 εμβόλια έγιναν σε διάστημα 20 ημερών και ήταν αρκετά εντατικός ο ρυθμός, ενώ από σήμερα αναμένεται να ελαττωθεί λίγο, καθώς αρχίζει ο εμβολιασμός για τη 2η δόση. «Αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, μέσα σε αυτούς κι εγώ, που έχουμε κάνει και τη δεύτερη δόση, κάναμε μία αιματολογική εξέταση για να δούμε πού βρίσκονται τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως και με εργαστηριακές αποδείξεις το εμβόλιο λειτουργεί. Μας έχει δώσει ανοσία. Αυτό που θέλουμε, το πετυχαίνουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο κ. Κατσαφάδος.
Επόμενες ηλικίες
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας ενημέρωσε ότι από την Παρασκευή «ανοίγει» η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των επόμενων ηλικιών από 75 έως 80 ετών. Επίσης, θα ανοίξει η πλατφόρμα και για εμβολιασμούς μικρότερων ηλικιών, από 60- 64 ετών, με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
«Θα γίνονται και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα. Αυτό που συνεχίζουμε να λέμε στον κόσμο είναι από τη μία κρατάμε τα μέτρα απαρέγκλιτα, μάσκα, απόσταση, πλένουμε τα χέρια μας και, από την άλλη, να εμβολιαστούν οπωσδήποτε χωρίς καμία αμφιβολία».
Ο κ. Κατσαφάδος πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από αυτούς, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε πλέον πολλά τηλεφωνήματα από δεκάδες συμπολίτες μας που δε θέλανε να εμβολιασθούν και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπο να κλείσουν ραντεβού για να το κάνουν. Για όσες ηλικίες έχει ανοίξει η διαδικασία, η πλατφόρμα δεν κλείνει και ένας ηλικιωμένος, ας πούμε 90 χρονών, μπορεί να κλείσει κανονικά ραντεβού, ακόμα και τώρα. Όπως υπάρχει και μια μεγάλη στροφή του ιατρικού κόσμου γενικά, όχι μόνο των γιατρών αλλά και νοσηλευτών. Ενώ πρώτα ήταν λίγο διστακτικοί, ένα 20- 30%, τώρα έχει σχεδόν μηδενιστεί το ποσοστό αυτών που δε θέλουν να εμβολιαστούν».
Καταλήγοντας ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι από τους 2.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει, δεν έχει καταγραφεί ούτε μία παρενέργεια.
Της Βίκυς Βετουλάκη