Ουκ ολίγες ενστάσεις και διαφωνίες διατύπωσαν σχετικά με τον προωθούμενο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αιρετοί που μίλησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων ήταν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει «συρρίκνωση της Αυτοδιοίκησης» και περιορισμό της συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά όργανα.
Η προχθεσινή συζήτηση περιορίστηκε στην έκφραση απόψεων και προβληματισμών. Στην επόμενη συνεδρίασή της η ΚΕΔΕ, αναμένοντας τις προτάσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, θα καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο-πρόταση για τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στέργιου Ζιαμπάκα στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Οι βασικότερες διαφωνίες αιρετών αφορούν στις εξής προβλέψεις:
1. Μείωση δημοτικών συμβούλων: Χαρακτηρίστηκε τεράστια και αναιτιολόγητη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, επέρχεται μείωση: α) 24-38% σε 50 Δήμους, β) 20-22% σε 160 Δήμους, δηλαδή τους μισούς Δήμους της χώρας, γ) 10-19% σε 110 Δήμους, δ) μηδενική σε μόλις 12 Δήμους.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Γρ. Κωνσταντέλλος, υποστήριξε ότι όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και να αυξηθεί, όπως επιβάλλει «η απαίτηση για πλουραλισμό και εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων».
Δήμαρχοι από το χώρο της Ν.Δ. προειδοποίησαν ακόμη ότι η μείωση των δημοτικών συμβούλων θα επιφέρει και μείωση αντιδημάρχων και ειδικών συνεργατών δημάρχων.
2. Κατάργηση Κοινοτικών Συμβουλίων σε Κοινότητες με λιγότερους από 500 κατοίκους: Ζητήθηκε το συγκεκριμένο πληθυσμιακό όριο να πέσει στους 300 κατοίκους, αλλιώς ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος οικισμοί της περιφερειακής Ελλάδας να μείνουν χωρίς φωνή από τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα. Υπολογίζονται σε 160-165 οι Δήμοι (αστικοί και περιφερειακοί) στους οποίους επέρχεται κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων με τις προωθούμενες διατάξεις.
3. Κατάθεση ψηφοδελτίων έως 30/6/2023: Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οδηγήσει σε αχρείαστα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη δημοτικών έργων. Ζητήθηκε μετάθεση της προθεσμίας στα τέλη Αυγούστου ή και στις αρχές Σεπτεμβρίου (η πρώτη εκλογική Κυριακή προσδιορίζεται για τις 8/10/2023).
4. Αυξάνονται τα παράβολα σε 200 ευρώ για έναν υποψήφιο δήμαρχο, σε 80 ευρώ για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και σε 50 ευρώ για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο, εξέλιξη που –ειδικά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες– καθιστά «απαγορευτική» για λαϊκές παρατάξεις την κάθοδο στις εκλογές.
5. Μειώνεται στο 33% (από 40%) η υποχρεωτική ποσόστωση των υποψηφίων ανά φύλο. Διαφωνούν με αυτή την πρόβλεψη πολλοί δήμαρχοι, κάποιοι εκ των οποίων σημείωσαν ότι και η ποσόστωση 40% δεν αντιμετώπισε στην πράξη την υποεκπροσώπηση των γυναικών.