Με άλλες πέντε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης, από τις οποίες οι τέσσερις κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται διαδικτυακά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού &Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα του https://www.peloponnisosdocfestival.com.
Οι περιλήψεις
A Language for Equality / Μία γλώσσα για την ισότητα
Σκηνοθέτης: Marko Kumer
Παραγωγός: Tina Groselj, Katja Lenarcic
Σενάριο: Tina Groselj
Διάρκεια: 49’
Χώρα: Σλοβενία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Σλοβένικα
Τι συμβαίνει όταν η μόνη γλώσσα που ξέρεις απειλείται με εξαφάνιση; Τρεις κωφοί πρωταγωνιστές που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές παλεύουν για να κρατήσουν ζωντανή τη νοηματική γλώσσα, τη μόνη γλώσσα στην οποία μπορούν να εκφράσουν αγάπη, φιλία, δυσκολίες και θλίψη.
Scheme Birds / Τα πουλιά των εργατικών κατοικιών
Σκηνοθέτης: Ellen Fiske, Ellinor Hallin
Παραγωγός: Mario Adamson, Ruth Reid
Διάρκεια: 90’
Χώρα: Σουηδία, Ην. Βασίλειο 2019
To ντοκιμαντερ παρουσιάζει την αγανάκτηση μιας γενιάς Σκωτσέζων, που έχουν απογοητευτεί από τις υποσχέσεις της κοινωνίας. Μέσα από τα μάτια της Gemma, μιας μελλοντικής μητέρας στα όρια της ενηλικίωσης, βλέπουμε μία ξεθωριασμένη πόλη που ζει από το χάλυβα. Σε ένα μέρος, όπου «είτε γκαστρώνεσαι είτε πας φυλακή», η Gemma βρίσκει μικρές στιγμές τρυφερότητας μέσα στη βία των κοντινών της εργατικών κατοικιών.
Return to Epipo / Επιστροφή στο Επίπο
Σκηνοθέτης: Judit Olah
Διάρκεια: 84’
Χώρα: Ουγγαρία 2020
Την τελευταία δεκαετία της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, μία φανταστική δημοκρατική χώρα, το Επίπο, ήταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση που κάθε παιδί ήθελε να πάει. Πίσω όμως από τις σκιές της δικιάς του γλώσσας, του διαβατηρίου του, του ύμνου του και των κανόνων του, το Επίπο ήταν ένα μέρος ταπείνωσης και κακοποίησης. Πέρασαν 25 χρόνια σιωπής μέχρι ένα σκάνδαλο να ταρακουνήσει την ουγγρική ελίτ. Όταν η κόρη της Τζούντιτ, σκηνοθέτιδας και πρώην παιδιού του Επίπο, ζητάει την άδειά της για να πάει σε μία καλοκαιρινή κατασκήνωση, αυτή νιώθει την ανάγκη να λύσει τα αναπάντητα ερωτήματα του παρελθόντος. Ξεκινάει, λοιπόν, την αναζήτηση για τους μοναδικούς δεσμούς της ταυτότητας του Επίπο, που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την τότε κοινότητα της κατασκήνωσης.
Born in Evin / Γεννημένη στο Εβιν
Σκηνοθέτης: Maryam Zaree
Παραγωγός: Ira Tondowski, Alex Tondowski
Διάρκεια:98’
Χώρα: Γερμανία, Αυστρία 2019
Η ταινία ακολουθεί την κινηματογραφίστρια και ηθοποιό Maryam Zaree στην αναζήτησή της να μάθει τις περίεργες συνθήκες της γέννησής της μέσα σε μια από τις γνωστές πολιτικές φυλακές του κόσμου. Μέσω αυτής της ταινίας, η Maryam Zaree προσπαθεί να αναλύσει την πολυπλοκότητα του τραύματος και της άρνησης.
The Forgotten Treasure / Ο ξεχασμένος θησαυρός
Σκηνοθέτης: Tom Ehrhardt
Παραγωγός: Tom Ehrhardt, Katharina Weser, Dácio Pinheiro
Σενάριο: Tom Ehrhardt
Διάρκεια: 78’
Χώρα: Γερμανία 2019
Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά
Σε μία μυστική τοποθεσία στη Βραζιλία βρίσκεται ένας θησαυρός, η μεγαλύτερη συλλογή αιρετικής τέχνης της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την πτώση του τείχους. Ο συλλέκτης, ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σάγκας Φρέιτας, είναι το κλειδί γι’ αυτό το ξεχασμένο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας.
Το κοινό ψηφίζει!
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος κάθε ταινίας το κοινό μπορεί να ψηφίζει με 1 έως 5 αστέρια στο βαθμό που του άρεσε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα απονείμει το Μάιο το Bραβείο Kοινού για το Kαλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ. Προσοχή: η βαθμολόγηση καθε ταινίας μπορεί να γίνει μόνο την ημέρα της προβολής της.
On line συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες
Επίσης στο τέλος κάθε ταινίας μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του σκηνοθέτη (όπου είναι διαθέσιμη) που παραχώρησε στα αγγλικά σε εθελοντές και συνεργάτες του Φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών, αλλά και την προσωπική τους σύνδεση με τη δημιουργία τους.
Οι συνεντεύξεις με τους σκηνοθέτες των ταινιών που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα “Διεκδικώντας την Ελευθερία” έγιναν από τους φοιτητές των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Παρακολούθηση
Για να παρακολουθήσετε το δωρεάν online πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείτε τα εξής βήματα:
1. Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα, https://www.peloponnisosdocfestival.com
2. Επιλέγετε Σύνδεση και Δημιουργία Νέου λογαριασμού
3. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και επιλέγετε: Εγγραφή.
Μην ξεχάσετε για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας να πατήσετε επιβεβαίωση από το email σας!
Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη από τις 00.00 και για 24 ώρες, ενώ επιτρέπονται μέχρι 200 θεάσεις σε κάθε ταινία.