Η Ε.Ε. στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου δεσμεύθηκε:
•να βελτιώσει τις πολιτικές σχέσεις της με την Τουρκία, αν αυτή εξακολουθήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο
•να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά την Τουρκία-άμεσα-με όχημα το μεταναστευτικό και ευρύτερα με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης
•την ίδια στιγμή, περιορίζοντας το ενδιαφέρον της μόνο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η Ε.Ε. αφήνει ελεύθερη την Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο- χωρίς ούτε καν απειλή κυρώσεων- με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία εγκλωβίζει τη χώρα και με τη σφραγίδα της Ε.Ε., σε διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο παραχωρήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Αναλυτικότερα:
Η Ε.Ε. επικεντρώνει το ενδιαφέρον της μόνον στην κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, στην οποία δηλώνει «…το στρατηγικό συμφέρον της για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον και για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία..»
Για τις μόνιμες, παράνομες, απειλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, η Ε.Ε. δεν έχει ούτε μια λέξη να πει, διότι:
a) η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρόλες τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, π.χ. με το Όρους Ρέις και τα πολεμικά πλοία της μέχρι τον Οκτώβριο, την επόμενη προκλητική κίνηση με το Τσεσμέ στη μέση του Αιγαίου, ουδέποτε έφερε το θέμα στα όργανα της Ε.Ε. και ουδέποτε ζήτησε έκτακτο Συμβούλιο για την αντιμετώπιση επιθετικών προκλητικών ενεργειών τρίτης χώρας (Τουρκία) σε βάρος χώρας μέλους, της Ελλάδας, δηλαδή της ιδίας της Ε.Ε.
Β) Μέρκελ και Ερντογάν στις πολυπληθείς συνεργασίες τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συμφώνησαν μεταξύ τους και κοινοποίησαν στην Αθήνα ότι «τα ελληνοτουρκικά προβλήματα» είναι θέμα διμερούς διαλόγου. Πρόκειται για μια καθαρή επικράτηση των απόψεων Ερντογάν, ο οποίος είχε επιτυχώς επιμείνει ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν μπορεί να απασχολούν τις σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας.
Με το «αγκάθι» της ελληνοτουρκικής έντασης εκτός ατζέντας της Ε.Ε., η Τουρκία δεν έχει λόγο (μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκίας, που οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, τον Ιούνιο) να προκαλέσει νέα ένταση με τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου και οι Ευρωπαίοι θα αποφύγουν εύκολα τη γενικόλογη «είπα -ξείπα» φρασεολογία τους περί «…αποφασιστικότητας της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει μέσα και επιλογές που έχει στη διάθεση της…», αν η Τουρκία προχωρήσει σε νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Και τούτο, διότι η Ε.Ε. δεν έχει αυτοματοποιήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αντιθέτως αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων σε μάκρος χρόνου.
Επιπροσθέτως, οι διπρόσωποι Ευρωπαίοι εταίροι, από τη μία πλευρά, καλούν την Τουρκία «σε συνομιλίες» για να εφαρμόσει Άγκυρα την «κουτσή» Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη (δηλαδή και με την Κύπρο) και από την άλλη, καλούν «…παράλληλα το Συμβούλιο να επεξεργαστεί εντολή για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας…» .
Αφήνουν έτσι σαφέστατα το ελεύθερο στην Άγκυρα να αποκομίσει επιπλέον εκατομμύρια ευρώ χωρίς να εφαρμόσει και πάλι την Τ.Ε. με την Κύπρο και να τα ξοδεύει για υποβρύχια και φρεγάτες ( Γερμανία) αεροπλανοφόρα ( Ισπανία) και κυρίως S-400 από τη Ρωσία.
Τέλος, η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση αποτελεί το όχημα για να πάρει η Τουρκία εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια, που την έχει προσωπικώς υποσχεθεί η Α Μέρκελ στον Ερντογάν, ώστε ούτε ένας πρόσφυγας να μην πατήσει γερμανικό έδαφος.
Η Σύνοδος Κορυφής κάλεσε την «Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης υπέρ Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», τη στιγμή που η Έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία καταγράφει απλώς ως αδιάφορος γραφειοκράτης τα γεγονότα (π.χ. Έβρος προωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά, άρνηση επαναπροώθησης στην Τουρκία κ.λπ.), δηλαδή την πλήρη παραβίαση από την Τουρκία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό το 2016.
Και για να εξασφαλιστεί ο πακτωλός χρημάτων προς την Τουρκία στο μεταναστευτικό, η Ε.Ε. αποφάσισε «…να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων…».
Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. θα δίνει τα χρήματα του Ευρωπαίου πολίτη και για να… προστατεύει η Τουρκία τα σύνορα της από πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους όμως η Άγκυρα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ως υπέρτατη απειλή εναντίον των Ευρωπαίων.
Της Κύρας Αδάμ