Εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας, που μπήκε φέτος στον 11ο χρόνο της ζωής του, δεν επιτελούν μόνο το σκοπό για τον οποίο ιδρύονται -εν προκειμένω η ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα-, αλλά δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια κοινωνία συνεργασίας και αλληλεγγύης, βελτιώνουν εμπράκτως τον κόσμο γύρω μας και “αναστηλώνουν” την πίστη μας στον άνθρωπο.
Δεκάδες παιδιά και οι οικογένειές τους υποστηρίζονται όχι μόνο εκπαιδευτικά, αλλά και υλικά και, κυρίως, ηθικά και ψυχολογικά από το εθελοντικό πρόγραμμα του ΦΡΟΝΤΙ ΖΩ, που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Κατά καιρούς το ΦΡΟΝΤΙ ΖΩ (με τον covid-19 να έχει φέρει μοιραία περιορισμούς) διοργανώνει διάφορες επιπλέον εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις, με επίκεντρο πάντα τα παιδιά, με πιο πρόσφατη τον περασμένο Δεκέμβριο την καμπάνια συγκέντρωσης βιβλίων για τις βιβλιοθήκες των μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.
Όλο και περισσότεροι υποστηρικτές, ιδιώτες και φορείς, αναγνωρίζουν το πολύτιμο έργο του ΦΡΟΝΤΙ ΖΩ και συσπειρώνονται γύρω από αυτή την προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2010 με επίκεντρο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (εδρεύει εκεί τα απογεύματα), το δίκτυο των εθελοντών καθηγητών (και όχι μόνο) επεκτείνεται και, μάλιστα, την περίοδο της πανδημίας, οπότε τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, αρκετοί από αυτούς προέρχονται και από απομακρυσμένες περιοχές.
Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά δεν μπορούν οικονομικά», είναι η δραματική επισήμανση της υπεύθυνης, κας Μάλαμα, όμως η συνέχεια δεν είναι για κροκοδείλια δάκρυα, αλλά ελπιδοφόρα, αισιόδοξη και δυναμική: «κι αυτό για μας είναι βασικό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σταθούμε δίπλα τους»!
Η κα Μάλαμα μας μίλησε αναλυτικότερα για τη δουλειά που γίνεται στο ΦΡΟΝΤΙΖΩ, από το ξεκίνημά του, για τους υποστηρικτές του εγχειρήματος, για τους στόχους, τη δύναμη του εθελοντισμού και τις δικαιώσεις, που δεν είναι άλλες από το χαμόγελο, την δύναμη και τις επιτυχίες, εν ολίγοις την «άνθιση» αυτών των παιδιών, που ξεκινούν από μια περιοριστική αφετηρία: «Οι δράσεις μας, μέσω των δωρητών μας, είναι πολλές. Εκτός από μεμονωμένες δωρεές που γίνονται πάντα στις οικογένειες των απόρων παιδιών του Fronti ZW, σε τρόφιμα, ρουχισμό κ.τ.λ., μεγάλες δωρεές έγιναν για το 2ο Δημοτικό όπου στεγαζόμαστε, μέσα από ιδρύματα που αναγνωρίζουν την κοινωνική προσφορά μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και η οικονομική υποστήριξη γίνεται μόνο από εμάς τους ίδιους. Το οικονομικό είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί καθυστερεί πολλές λειτουργίες. Καθημερινά στέλνονται πολλά email προς αναζήτηση τροφίμων και οικονομικής ενίσχυσης. Φυσικά, με τιμολόγιο δωρεάς αν κάποιος το ζητήσει. Οι δωρητές μας είναι αρκετοί, αλλά και οι απλοί πολίτες. Οι ανάγκες είναι πολλές και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το κοινωνικό φροντιστήριο απόρων παιδιών Καλαμάτας, αλλά και να διατρέφονται σωστά τα παιδιά και να μην έχουν ελλείψεις.
Στόχος μας είναι τα παιδιά και η μόρφωσή τους, είτε με υποτροφίες σε ιδιωτικές σχολές είτε με κάποια βοήθεια οικονομική για το ξεκίνημα στις σπουδές τους».
Το κοινωνικό φροντιστήριο άπορων παιδιών Καλαμάτας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων με πολλή διάθεση αποφάσισε να κάνει πράξη την ιδέα που κυριαρχούσε ανάμεσά τους –την κοινωνική αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, ένα κοινωνικό φροντιστήριο για τα παιδιά που ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Με πρωτεργάτρια την Ευτυχία Μάλαμα η ιδέα έγινε πραγματικότητα. Δύο παιδιά- χωρίς πίνακα- 2 καθηγήτριες φτασμένες επαγγελματικά σήμερα, Στ. Κόσσυβα και Γιώτα Κατσιμπούρη. Μια μεγάλη προσπάθεια που πέτυχε! Η ιδέα του εθελοντισμού άρχισε να περνάει στην κοινωνία της Καλαμάτας και οι εθελοντές αυξήθηκαν, τα παιδιά πάρα πολλά και οι ανάγκες πολλές. Δώδεκα χρόνια, 360 παιδιά, 192 εθελοντές. Μαθητές που έπειτα από χρόνια επέστρεψαν ως εθελοντές!
Το Fronti ZW φιλοξενείται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας τις απογευματινές ώρες, κατόπιν απόφασης του τότε δημάρχου μας, σημερινού περιφερειάρχη κυρίου Παναγιώτη Νίκα. Η ευαισθησία του κυρίου Νίκα και η αγάπη του για τα παιδιά μάς οδήγησε στα μονοπάτια της προόδου! Βέβαια και ο σημερινός δήμαρχός μας, κύριος Θ. Βασιλόπουλος, προωθεί και στηρίζει το κοινωνικό φροντιστήριο, τον εθελοντισμό, τη μάθηση. Μέσα από την ενισχυτική μαθημάτων –τη σύγχρονη τεχνολογία –τις ξένες γλώσσες- το κοινωνικό φροντιστήριο έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τα παιδιά.
Μέσα από τον κανονισμό λειτουργίας με αξιοπρεπείς όρους προσπαθεί να προωθεί την ισότητα στην πρόοδο του μαθητή. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από εθελοντές εκπαιδευτικούς σε μαθητές Γυμνασίου –Λυκείου. Οι αιτήσεις γονέων γίνονται με κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα κ.λπ. Από το Μάρτιο του 2020 το Fronti ZW αποφάσισε να σταθεί δυναμικά δίπλα στα παιδιά διαδικτυακά. Έτσι, λοιπόν, οργανώθηκε το ΔΙΚΤΥΟ Fronti ZW, μια πολύ καλά οργανωμένη εθελοντική εκπαιδευτική δράση με συντονίστρια την Ευτυχία Μάλαμα. Με κέντρο την Καλαμάτα, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας προσφέρουν τις γνώσεις τους εθελοντικά στην ενισχυτική μαθημάτων και προετοιμάζουν τα παιδιά για τις πανελλήνιες. Μεγάλη υπόθεση! Μεγάλη κοινωνική προσφορά, με πολύ καλή οργάνωση. Μιλάμε για 55 περίπου εθελοντές, που καθημερινά αυξάνονται, και 62 παιδιά. Ήδη έχουν αρχίσει οι εγγραφές για τη νέα σχολική σεζόν.
Το κοινωνικό φροντιστήριο Fronti ZW έχει ενταχθεί στις κοινωνικές δράσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης KOSMOS ΕΠΑ κοινσεπ, με πρόεδρο το κύριο Παύλο Γκραίκη και μέλη τους Θανάση Ρουσσάκη, Αμαλία Μάλαμα, Βασίλη Μάστορα, Αντώνη Σταυριανέα και διευθύνουσα Σύμβουλο την Ευτυχία Μάλαμα.
Η KOSMOS Ε.ΠΑ έχει ως σκοπό την ηθική, οικονομική, κοινωνική υποστήριξη των αποκλεισμένων κοινωνικά παιδιών και των οικογενειών τους. Ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, προάγει την ποιότητα ζωής και παρέχει κοινωνική προστασία με κυρίαρχο θέμα οικογένεια-παιδί–εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού
Συνεργάτες και υποστηρικτές των Fronti ZW τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πελοποννήσου (κα Μαρία Ξέστερνου).
Υποκλινόμαστε στην ανθρώπινη πράξη του ιδρύματος Γεωργίου και Βίκυς Καρέλια που πρόσφεραν δωρεά tablet για 10 άπορα παιδιά του Fronti ZW.
Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας για την αμέριστη συμπαράστασή τους για τη μεγάλη προσφορά στα παιδιά μας! Ο εθελοντισμός είναι πηγή δύναμης!
Ακολουθήστε τους Fronti ZW –Εθελοντισμός και Αλληλεγγύη, είναι στάση ζωής…
Επικοινωνία:
-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΒΥΡΩΝΟΣ & ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 2-ΚΑΛΑΜΑΤΑ), Email: frontizw2018@gmail.com,ΤΗΛ:6977414696
-KOSMOS Ε.ΠΑ κοινσεπ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 48 ΚΑΛΑΜΑΤΑ), Email: kosmosepa@gmail.com, ΤΗΛ: 6977414696.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη