Η πανδημία μάς έκλεισε μέσα και έτσι είχαμε μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε ορισμένες καταστάσεις και αξίες της ζωής μας.
Λέγεται, μάλιστα, ότι αυτός ο ιός έγινε η αιτία να χαθούν περισσότερες ζωές από όσες χάθηκαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφορά, βέβαια, έγκειται στις ηλικίες των ανθρώπων που προτίμησε ο κορωνοϊός. Στον πόλεμο, εκείνοι που έφυγαν πρώτοι ήταν οι νέοι, οι μάχιμες ηλικίες. Συνήθως τον πόλεμο τον κάνουν, τον δημιουργούν οι μεγάλοι, οι ηλικιωμένοι, αλλά οι νέοι είναι εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών. Τώρα με τον ιό, οι ηλικιωμένοι φεύγουν πρώτοι, οι νέοι αντιστέκονται. Αυτή η διάκριση, λοιπόν, μας χώρισε σε ομάδες, ευπαθείς, ευάλωτες και σε εκείνες που κινδυνεύουν λιγότερο.
Οι ηγεσίες των κρατών με διάφορες διατάξεις προσπαθούν να προστατέψουν τους λαούς τους, ζυγίζοντας το οικονομικό κόστος με τις ανθρώπινες ζωές κάθε φορά. Ο φόβος του επικείμενου θανάτου έκανε τους περισσότερους ηλικιωμένους να μη βλέπουν ούτε τα παιδιά ούτε και τα εγγόνια τους.
Ένας καλλιτέχνης κλεισμένος στο εργαστήριό του με όλη αυτή την πληροφόρηση για τα νοσοκομεία, τους αριθμούς των διασωληνωμένων, των κρουσμάτων και των νεκρών πώς να δημιουργήσει;
Σκέφτομαι πώς μεγάλοι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν εικαστικά σκοτεινές και δύσκολες περιόδους. Ο Γκόγια ζωγράφισε τις αγριότητες των Γάλλων εισβολέων, ο Πικάσο αργότερα έφτιαξε την Γκουέρνικα και όταν τον ρώτησαν οι Γερμανοί αν είναι δικό του δημιούργημα αυτό, τους απάντησε: «όχι, είναι δικό σας».
Σε αυτή τη χρονική περίοδο που διάγουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο, ύπουλο εχθρό που αφορά σε όλη την ανθρωπότητα. Η ιδέα, λοιπόν, είναι να προστατέψουμε συμβολικά αλλά και πραγματικά την Τέχνη και τους ανθρώπους της από τον ιό.
Με αυτό το σκεπτικό δημιούργησα αυτό το έργο, κόσμος με μάσκες γύρω από το άγαλμα της Αφροδίτης, ως αναφορά στην αίσθηση του εφήμερου της ύπαρξής μας.
Σε όλα αυτά τα δεινά που μας προξένησε και συνεχίζει να προκαλεί ο κορωνοϊός θα απαντούσα με τα λόγια του Ιπποκράτη: «βραχύς γαρ ο βίος, η δε Τέχνη μακρά».
Τάκης Κατσουλίδης
Ζωγράφος – Χαράκτης
-Το έργο αυτό μαζί με άλλα θα εκτεθεί στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη, του Δήμου Μεσσήνης.