Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες και στη Μεσσηνία για τις αναλύσεις στα λύματα και τα αποτελέσματα ανίχνευσης covid, έχουν πολύ ενδιαφέρον τα όσα έλεγε σε συνέντευξή του στο Έθνος το Δεκέμβριο ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος, που ανήκει στην ομάδα όπου γίνεται ο εξορθολογισμός των μετρήσεων από τα λύματα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι από τη συνέντευξή του είναι το παρακάτω: «Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας που προσφέρει η μέθοδος του ΑΠΘ, δεν μπορεί κανείς με βάση τα σημερινά δεδομένα και γνώσεις να μετατρέψει τη συγκέντρωση του ιού- ακόμη και την εξορθολογισμένη-σε αριθμό κρουσμάτων, καθώς για να γίνει αυτή η μετατροπή χρειάζεται ένα συντελεστή αναγωγής.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, κάθε άνθρωπος που έχει κορωνοϊό βγάζει συγκεκριμένη ποσότητα ιικού φορτίου. Άρα χρειάζεσαι αυτόν το συντελεστή για να μετατρέψεις αυτήν την ποσότητα από τα λύματα σε αριθμό κρουσμάτων. Αυτό που το κάνει αδύνατο είναι ότι το ιικό φορτίο ενός συμπτωματικού και ενός ασυμπτωματικού απέχουν κατά 4 τάξεις μεγέθους που κουβαλούν. Όταν δεν ξέρεις πόσοι είναι οι συμπτωματικοί, αν είναι στην πρώτη μέρα, στην πέμπτη ή στη δέκατη μέρα, γιατί είναι διαφορετικό το ιικό φορτίο που αποβάλλουν, πώς να κάνεις αναγωγή;
“Άρα, είμαστε κατηγορηματικοί ότι αυτή η αναγωγή από τις συγκεντρώσεις στα λύματα δεν μπορεί να οδηγήσει στον αριθμό κρουσμάτων”, κατέληξε».
Β.Β.