Κινητό τηλέφωνο σε τιμή ευκαιρίας παρήγγελναν, χάρτινη συσκευασία χυμού που είχε το σχήμα τηλεφώνου έβρισκαν στο κουτί που παραλάμβαναν. Ρούχα σε τιμή ευκαιρίας παρήγγελναν, κουρέλια παραλάμβαναν, ενώ τα χρηματικά ποσά που είχαν στείλει είχαν κάνει «φτερά».
Την κομπίνα είχαν στήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια τουλάχιστον πέντε άτομα από την Αργολίδα, εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες σε όλη την Ελλάδα και τουλάχιστον δύο στη Μεσσηνία.
Το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, έπειτα από μεθοδική έρευνα, έχει εξιχνιάσει μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 22 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης πολιτών σε όλη τη χώρα.
Κουτιά από χυμούς
Για τις υποθέσεις απάτης κατηγορούνται τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα τρεις άνδρες ηλικίας 27, 32 και 49 ετών και μία γυναίκα 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και απάτη με υπολογιστή, που περιλαμβάνει και άγνωστο συνεργό τους. Όλοι τους είναι κάτοικοι Αργολίδας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι δράστες, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή.
Συγκεκριμένα, δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης ειδών ρουχισμού και κινητών τηλεφώνων σε δελεαστικές τιμές. Οι παθόντες πλήρωναν το αντίτιμο των παραγγελιών τους μέσω ταχυδρομικής επιταγής, ως αντικαταβολή, με αποτέλεσμα πρώτα να πληρώνουν και μετά να αντιλαμβάνονται τη σε βάρος τους απάτη, καθώς στα δέματα που τελικά παραλάμβαναν υπήρχαν ευτελούς αξίας ενδύματα ή χάρτινες συσκευασίες χυμών, προσομοιάζοντας το σχήμα των κινητών τηλεφώνων.
Στη Μεσσηνία
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει κατά το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του 2018 έως και το Νοέμβριο του 2020 συνολικά 21 απάτες αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, καθώς και μία περίπτωση απόπειρας απάτης.
Στη Μεσσηνία είχαν καταφέρει να εξαπατήσουν δύο πολίτες. Στην πρώτη περίπτωση, στις 3 Δεκεμβρίου του 2018, από γυναίκα στο Δήμο Δυτικής Μάνης είχαν καταφέρει να αποσπάσουν 150 ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση, στις 29 Οκτωβρίου του 2019, από άνδρα στην Καλαμάτα 130 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών για την ταυτοποίηση του συνεργού των 4 δραστών και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά απάτης, η Αστυνομία εφιστά την προσοχή στους πολίτες και τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία τους «πλησιάζουν» με οποιονδήποτε τρόπο.
Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δίχως να δουν πρώτα τα προϊόντα αυτά και να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Τέλος, να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη