Τις επιστημονικές του δράσεις στον τομέα της καθολικής πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας συνεχίζει το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
Για το μήνα Ιανουάριο έως και τις 12 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις εξής ομάδες στόχους:
Για την ομάδα-στόχο «Γονείς» βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις Σχολές Γονέων, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Οι δύο Σχολές απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στη νηπιακή ηλικία. Στη μία ομάδα γονέων υπολείπονται ακόμα τρεις (3) συναντήσεις (σε σύνολο 7 συναντήσεων) και στην άλλη δύο (2) συναντήσεις για την ολοκλήρωσή τους. Η τρίτη Σχολή Γονέων απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στην εφηβική ηλικία και πρόκειται να υλοποιηθούν δύο (2) ακόμα συναντήσεις (σε σύνολο 7) για την ολοκλήρωσή της. Στόχος των Σχολών Γονέων είναι η ενίσχυση και η στήριξη των γονέων στο σημαντικό τους ρόλο, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων συνθηκών που προκλήθηκαν από τη συνθήκη της πανδημίας.
Παράλληλα, πραγματοποίησε διαδικτυακά σεμινάρια γονέων σε συνεργασία με σχολικές μονάδες του Ν. Μεσσηνίας, στα οποία οι γονείς είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν ένα συγκεκριμένο θέμα που άπτεται της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν τα εξής διαδικτυακά σεμινάρια γονέων:
-Διαδικτυακός Κύκλος Σεμιναρίων για γονείς εφήβων με τρία σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στις 16/12/2020, 13/1/2021 και 18/1/2021 με θέμα «Εφηβεία: Η μετάβαση εν μέσω μεταβάσεων», «Διαδίκτυο και Εφηβεία: Σύγχρονες ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις» και «Ο έφηβος, οι φίλοι και η παρέα του»
-8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Η σημασία των ορίων στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών» (8 Φεβρουαρίου 2021)
-6ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας με θέμα «Η διαχείριση των ενδοοικογενειακών σχέσεων εν μέσω πανδημίας» (15 Φεβρουαρίου 2021)
-1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων με θέμα: «Η σημασία των ορίων στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών» (22 Φεβρουαρίου 2021)
-Νηπιαγωγείο Αρφαρών με θέμα «Η διαχείριση των ενδοοικογενειακών σχέσεων εν μέσω πανδημίας» (8 Μαρτίου 2021)
Παράλληλα, το ΚΕΠΕΠΨΥ συνεχίζει τις δια ζώσης παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας εργαστήρια επικοινωνίας (1 συνάντηση) και βιωματικές ομάδες (πολλαπλές συναντήσεις με την ίδια τάξη).
Συγκεκριμένα έχουν υλοποιηθεί:
-1 εργαστήρι επικοινωνίας στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας σε καταστάσεις πανδημίας»
-10 εργαστήρια επικοινωνίας στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Προάγοντας το σεβασμό και την ομαδικότητα στο σχολικό περιβάλλον»
-2 Βιωματικές Ομάδες στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, οι οποίες είχαν ως στόχο να ενισχύσουν την ομαδικότητα και την συνεργασία μεταξύ των μαθητών μέσα στην τάξη. Η παρέμβαση είχε θέμα «Από το Εγώ στο Εμείς: Η τάξη μας».
-2 Βιωματικές Ομάδες στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Από το Εγώ στο Εμείς: Η τάξη μας»
-4 εργαστήρια επικοινωνίας στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα «Προάγοντας τον σεβασμό και την συνεργασία στο σχολικό περιβάλλον» και «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση»
-2 εργαστήρια επικοινωνίας (μέσω διαδικτύου –webex) στο Δημοτικό Σχολείο Δυτικής Μάνης (Στούπα) «Παναγιώτης Φωτέας» με θέμα «Μεγαλώνω! Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»
-1 Βιωματική Ομάδα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με θέμα: «Από το Εγώ στο Εμείς: Η τάξη μας»
-3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας υλοποιώντας το «Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης» για την Πρόληψη της Ενδοσχολικής Βίας. Στο ίδιο Γυμνάσιο ξεκίνησε και το πρόγραμμα για εφήβους «Boys & Girls Plus», στο οποίο οι έφηβοι επεξεργάζονται θέματα που άπτονται της εφηβείας με τα οποία έρχονται σε επαφή στη συγκεκριμένη περίοδο της ανάπτυξής τους.
-Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας με ένα εργαστήρι επικοινωνίας με θέμα: «Διαχειρίζομαι την πανδημία και προετοιμάζομαι για τις πανελλήνιες εξετάσεις»
-Στο Γυμνάσιο Αρφαρών πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαθητές δύο τάξεων με θέμα: «Ενδοσχολική Βία: Πρόληψη & Αντιμετώπιση».
Τέλος, το ΚΕΠΕΠΨΥ, τηρώντας όλα τα εγκεκριμένα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, βρίσκεται κοντά στην ευρύτερη κοινότητα παρέχοντας ατομική συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα που αφορούν στην οικογένεια και το σχολείο. Από την αρχή δε του 2021 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 46 συναντήσεις συμβουλευτικής σε 41 άτομα.