Με τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας και απολύμανση εν συνεχεία των μέσων μεταφοράς έγινε χθες το απόγευμα από το λιμάνι της Καλαμάτας ο τροφοεφοδιασμός του πλοίου Elbeik, το οποίο μεταφέρει 1.780 αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ έπειτα από μία… Οδύσσεια μηνών στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό, προκειμένου να επιστρέψει στην Ισπανία.
Η ιστορία και η πορεία του πλοίου είναι μεγάλη, αφού οι φόβοι για ασθένειες στα ζώα δεν έχουν επιτρέψει να προσεγγίσει κανένα λιμάνι.
Μετά τον ανεφοδιασμό του από λάντζες στη ράδα του λιμανιού της Καλαμάτας, αναμενόταν να αναχωρήσει για την Ισπανία.
Λήψη μέτρων
Η Υπηρεσία Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας είχε ενημερωθεί από τη Δευτέρα εγγράφως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων βιοασφάλειας κατά την παραλαβή των εφοδίων από το πλοίο. Πράγματι χθες στελέχη της υπηρεσίας επέβλεψαν τη διαδικασία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, επισκέφθηκε μαζί με το λιμενάρχη Καλαμάτας, Νικόλαο Γιαννουλάτο, το λιμάνι και επιθεώρησαν τη διαδικασία φόρτωσης των ζωοτροφών και των τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Συγκεκριμένα, φορτώθηκαν περίπου 57 τόνοι ζωοτροφών, καθώς και νωπά και κατεψυγμένα τρόφιμα για το πλήρωμα του πλοίου.
Μετά τη μεταφορά των προϊόντων έγινε απολύμανση στα μέσα μεταφοράς – λάντζες υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Η Οδύσσεια του πλοίου
Το πλοίο έχει περάσει από χώρες της Μεσογείου ζητώντας να ελλιμενιστεί, όμως το αίτημά του δε γινόταν δεκτό υπό το φόβο ασθενειών των ζώων που μεταφέρονται.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και το Elbeik και ένα ακόμα πλοίο, το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα, μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή, στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ -τουλάχιστον για το Elbeik.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι δύο αποστολές αντιμετώπισαν προβλήματα όταν τους αρνήθηκε να εισέλθουν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Λιβύης, λόγω του φόβου ότι τα ζώα είχαν μια ασθένεια, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η οποία προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.
Αυτό κινητοποίησε τις ισπανικές Αρχές που δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν στην Ισπανία, θα έπρεπε να θανατωθούν υπό το φόβο των ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μη χάσουν χρήματα από τη θανάτωση.
Το βασικό σκεπτικό είναι ότι τα ζώα του Elbeik δε θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικά για το Karim Allah, το οποίο μετέφερε πάνω από 800 ζώα, ο βασικός λόγος ήταν ο ελλιμενισμός του στη Λιβύη. Κι αυτό, γιατί η αφρικανική χώρα έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ζώων στην Ε.Ε. λόγω της ύπαρξης, μεταξύ άλλων, επιζωοτιών, σημαντικών επιπτώσεων στα ζώα, στα πόδια και στοματική νόσο.
Το «Karim Allah» έφυγε από την Καρθαγένη της Ισπανίας με υποτιθέμενο προορισμό την Αλεξανδρέττα, στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Τρίπολη της Λιβύης, όπου, ωστόσο, τα βοοειδή δεν έγιναν δεκτά λόγω ύποπτων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.
Το πλοίο ζήτησε να ελλιμενιστεί στην Τυνησία για την προμήθεια ζωοτροφών, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Στις 28 Ιανουαρίου βρισκόταν στα νερά της Αουγκούστα στην ανατολική Σικελία, όπου ανακοινώθηκε ότι ήταν «μερικώς φορτωμένο», κι αφού αγόρασε ζωοτροφές, κατευθύνθηκε πάλι προς δυτικά, στον Κόλπο του Κάλιαρι. Το πλήρωμα κοινοποίησε στην ακτοφυλακή της πρωτεύουσας της Σαρδηνίας τη μεταφορά ζωοτροφής.
Οι ιταλικές Αρχές ετοίμαζαν επιθεώρηση για να επαληθεύσουν την κατάσταση στο πλοίο, αλλά αυτό έφυγε απροειδοποίητα και, σύμφωνα με τους χάρτες, κατευθύνθηκε στην Καρθαγένη, με πολύ αργούς ρυθμούς, καθυστερώντας στα ισπανικά παράλια.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Ενώ το Karim Allah βρέθηκε στην Ισπανία, χωρίς τα ζώα να βγουν από το πλοίο, το Elbeik ξεκίνησε μία… Οδύσσεια στη Μεσόγειο προκειμένου να βρεθεί λύση,ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του το Elbeik έχει περάσει από Τουρκία, Λιβύη, Αίγυπτο και την Κατεχόμενη Κύπρο για να δρομολογήσει τελικά την επιστροφή του στην Ισπανία.
Ωστόσο κατά τη διαδρομή του, ευρισκόμενο στα ανατολικά της Κρήτης, ζήτησε από την ελληνική πλευρά να πλεύσει προς τον Πειραιά και να ελλιμενιστεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν το Λιμενικό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Όπως είπε στο protothema.gr η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, η κυβέρνηση χειρίστηκε το περιστατικό σεβόμενη τους κανόνες ευζωίας των ζώων, αλλά και με γνώμονα την προστασία του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου.
Περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις που έγιναν σημείωσε πως «στις 4 Μαρτίου λάβαμε κλήση από το πλοίο που βρισκόταν ανατολικά της Κρήτης για ελλιμενισμό στον Πειραιά, για ανεφοδιασμό, ζωοτροφές και ανταλλακτικά».
Το αίτημά του, ωστόσο, δεν ικανοποιήθηκε, καθώς είχε περάσει από τρίτες χώρες οι οποίες δεν είναι απαλλαγμένες από τον αφθώδη πυρετό. Έτσι βρέθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα έξω από τη Μήλο έως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού, προέκρινε τελικώς τη λύση του ανεφοδιασμού στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, εάν λάμβανε σχετικό αίτημα. Το αίτημα εστάλη και, τελικώς, το Elbeik κατευθύνθηκε στην Κρήτη και στη συνέχεια προς την Καλαμάτα για αγκυροβόλι.
«Αυτή τη στιγμή παραδίδονται τρόφιμα στο πλοίο για ανθρώπους και ζώα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πλοίο θα πλεύσει προς την Καρθαγένη της Ισπανίας» ανέφερε η κυρία Αραμπατζή, η οποία τονίζει πως η διαχείριση του ζητήματος έγινε βάσει του ενωσιακού δικαίου και με ενημέρωση προς την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Το πλοίο μόλις λάβει όλες τις προμήθειες σε τρόφιμα και ζωοτροφές θα αναχωρήσει με κατεύθυνση προς την Ισπανία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα εξελίσσεται ένα ακόμη θρίλερ που θα αφορά στην τύχη των ζώων. Με δεδομένο πως, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Οι ισπανικές Αρχές επιθυμούν τη θανάτωσή τους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ζώων αναζητούν λύσεις προκειμένου να αγοραστούν από τρίτο και να μην υποστούν σε νέα οικονομική ζημία.
Ο Guardian σημειώνει ακόμη πως εκπρόσωποι του Karim Allah και του Elbeik κατηγόρησαν τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την κακή τους κατάσταση,κατηγορώντας τους για ένα λάθος στην πιστοποίηση υγείας των ζώων, που οδήγησε τους λιμενικούς υπαλλήλους να αρνηθούν την είσοδο στα πλοία.
Της Βίκυς Βετουλάκη