Η παχυλή ρητορεία για τον Πολιτισμό και οι επιμηθείς…
Το θέμα του Kάστρου της Μεθώνης και της μελέτης αποκατάστασης του σημαντικού αυτού μνημείου θα συζητήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
O περιφερειάρχης, ο οποίος είχε προχθές και τηλεφωνική επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με την υπουργό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σημαντικό κόστος για την εν λόγω μελέτη -που μπορεί να φθάσει και τα 400.000 ευρώ- θα μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού.
“Όλα όσα είπαμε θα γίνουν πράξη. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να έχει παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα από το αρχικό όριο που είχαμε θέσει, όμως ας συνεκτιμηθεί ότι ζούμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη, με ιδιαίτερες συνθήκες, από τις οποίες αναφύονται διάφορα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε τη Μεθώνη. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν καλά νέα από το υπουργείο Πολιτισμού” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας. Παρατήρησε δε ότι “τη δεδομένη χρονική στιγμή η Περιφέρεια χρηματοδοτεί κυριολεκτικά δεκάδες έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία”.
Παρέμβαση από την Τοπική Κοινότητα
Για τa απαραίτητα έργα στο Κάστρο της Μεθώνης υπήρξε παρέμβαση και από τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγιώτη Λίγγρη. Ειδικότερα, στην επιστολή του που κοινοποιεί προς την Περιφέρεια αναφέρει: “Εκπροσωπώντας την Κοινότητα Μεθώνης σάς αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή για να σας μεταφέρουμε τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά μας όσον αφορά στη μη υλοποίηση της δέσμευσής σας σχετικά με την αποκατάσταση του κάστρου της Μεθώνης.
Στην παρουσία σας κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού στις 15/1/2021, υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους σας για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης και συντήρησης του Κάστρου της Μεθώνης έως τις 15/2/2021.
Διανύοντας τις πρώτες μέρες του μήνα Μαρτίου, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα σχετικά με τη μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τους λόγους αυτής της καθυστέρησης ή γενικότερα τις ενέργειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του σημαντικού προβλήματος.
Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες της εποχής αλλά αξιολογώντας τη σπουδαιότητα του Κάστρου της Μεθώνης στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία, προτάσσουμε την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία μας οδήγησαν στις καταρρεύσεις του επιβλητικού Μνημείου.
Η ύπαρξή μας, η ιστορία μας, η θέση της χώρας μας στο χάρτη της Παγκόσμιας ιστορίας οφείλεται στον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε τον Πολιτισμό μας. Στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ας βάλουμε και όλοι εμείς το λιθαράκι μας στη συνέχεια της ιστορίας μας”.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ – www.methoni-castle.gr) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς και τους βουλευτές της Μεσσηνίας, για τον επικείμενο κίνδυνο.
Με συνεχείς παραστάσεις και εκκλήσεις αλλά και με πρόσφατο αναλυτικό φυλλάδιο 40 σελίδων, στο οποίο τεκμηριώθηκε με φωτογραφίες και ειδικά κείμενα ο κίνδυνος καταρρεύσεων, ζητούσε άμεσες παρεμβάσεις για την αποσόβηση του Κάστρου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι η Ενετική Καστροπολιτεία της Μεθώνης είναι κόσμημα. Ανήκει στα τιμαλφή της πατρίδος, που επαίρεται και διαλαλεί στερεοτυπικά ότι ο Πολιτισμός είναι κορόνα στο κεφάλι της.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη