Η προχθεσινή απόφαση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία και πλειοψήφησε, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις αλλαγές στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Σύμφωνα με την κοινή συνισταμένη των απόψεών τους, «για το Δήμο Καλαμάτας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιδημοκρατικό, ευνουχιστικό και αποτρεπτικό για τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στα συλλογικά όργανά του, αφού προβλέπει τη μείωση των δημοτικών συμβούλων, ενώ καταργείται και ο θεσμός των Δημοτικών Κοινοτήτων. Οι Δημοτικές Κοινότητες αποτελούν φυτώρια στελεχών για την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και τη δημοκρατία, όμως η κυβέρνηση δε φαίνεται να συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα.
Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων: Κατάργηση της απλής αναλογικής. Κατάργηση του δημοκρατικότερου συστήματος διακυβέρνησης ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου απαιτούνται εκπροσωπήσεις και επιζητούνται συναινέσεις για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Ο νικητής συνδυασμός του δεύτερου γύρου των εκλογών θα καταλαμβάνει το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχει λάβει στον πρώτο γύρο, ακόμη κι αν αυτό είναι 30% ή 20%.
Ποσοστό 3% για δικαίωμα εισόδου ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα έχει συγκεντρώσει το 43%. Έτσι, επιβάλλονται ισχυρές και ανεξέλεγκτες, πολλές φορές, μειοψηφίες ως πλειοψηφίες και αποδυναμώνονται οι αντιπολιτεύσεις με τον τριπλό κόφτη –κατάργηση αναλογικής, μείωση συμβούλων και επιβολή πλαφόν 3%.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα που καταθέτει υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις αντιλαϊκές πολιτικές που ετοιμάζει με όχημα τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε αυτοί να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και ενιαία τις γρήγορες μεταβολές των αναγκών και προτεραιοτήτων του κεφαλαίου.
Τα μέτρα που προβλέπονται δεν αποτελούν ρυθμίσεις διευκόλυνσης της λειτουργίας των ΟΤΑ, αλλά μέτρα εγκαθίδρυσης ενός ακόμα πιο συγκεντρωτικού, αυταρχικού τρόπου διοίκησης, καταστρατηγώντας ταυτόχρονα τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Η κυβερνητική παρέμβαση στην ουσία αποσκοπεί στην αλλαγή μέσω νόμου των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη δημιουργία πλαστών διοικητικών πλειοψηφιών».
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής ψήφισε μόνο η παράταξη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου (με τη συνεργαζόμενη παράταξη της Ελένης Αλειφέρη), ο οποίος σημείωσε ότι “οι σύγχρονες απαιτήσεις χρειάζονται ισχυρές αυτοδιοικήσεις”.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα επαναφέρει την ομαλότητα στη λειτουργία και διοίκηση της αυτοδιοίκησης. “Το πείραμα της απλής αναλογικής απέτυχε παταγωδώς”, σχολίασε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η απλή αναλογική έδωσε έδαφος σε καταδικαστέες λογικές, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι η “λογική πολιτικών συναλλαγών, πολιτικών εκβιασμών, δεν έχει θέση στην Τοπική αυτοδιοίκηση”.
Κατά της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση ψήφισαν οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη, της Μαρίας Οικονομάκου, του Μανώλη Μάκαρη, της Τόνιας Κουζή, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μιχάλη Αντωνόπουλου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη