Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει από το φαινόμενο της άμπωτης που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σε πολλές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και τις τελευταίες μέρες και στη Μεσσηνία.
Το φαινόμενο έχει να κάνει με τηχαμηλή στάθμη της θάλασσας. Ουσιαστικά τα νερά μαζεύονται προς τον ωκεανό, με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλει η στεριά σε σημεία όπου ήταν θάλασσα.
Αν και στον κόσμο που το βλέπει προκαλεί ανησυχία, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, καθώς πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο.
Και στη Μεσσηνία
Τις τελευταίες μέρες Καλαματιανοί είδαν να έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού και στην περιοχή μας και ειδικότερα στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ πιο εμφανές το φαινόμενο είναι στους αντιβραχίονες μπροστά στην Ψαροπούλα. Εκεί βράχια που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν ξεπροβάλει τώρα.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως στην Καρδαμύλη (φαίνεται και στη φωτογραφία που έχει τραβήξει ο κ. Σταύρος Ασημάκος), αλλά και στην Κυπαρισσία.
Πολλοί σχετίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο με επικείμενο ισχυρό σεισμό, κάτι όμως που στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει σχέση. Πρόκειται για μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο άρχισε να γίνεται αντιληπτό στα τέλη Φεβρουαρίου και παρατηρείται ακόμη και σήμερα.
Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπεύθυνος λειτουργίας του www.meteo.gr: «Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο να τονίσουμε ότι δεν είναι επικίνδυνο. Από δορυφορικές μετρήσεις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες πως αυτό παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο, όπου η θάλασσα είναι από 40 έως 60 εκατοστά κάτω από τα κανονικά, άρα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Είναι κάτι που έχει ξαναεμφανιστεί. Από τις δορυφορικές μετρήσεις είδαμε ότι και πέρυσι την άνοιξη είχαμε αρκετά χαμηλές τιμές και είχε ανέβει στα κανονικά επίπεδα κοντά στο φθινόπωρο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Δηλαδή, στις πολύ υψηλές πιέσεις που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Ευρώπης. Και οι υψηλές πιέσεις οδηγούν σε αυτή τη χαμηλή στάθμη της θάλασσας.
Η εκτίμησή μου είναι ότι στις επόμενες μέρες θα αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία και σταδιακά θα επανέλθει. Έναν κάποιον ρόλο παίζει και η κίνηση των πλανητών, της σελήνης, αλλά σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με σεισμούς και δεν είναι επικίνδυνο».
Άκης Τσελέντης
Για το συγκεκριμένο φαινόμενο αναφορά έκανε στο λογαριασμό του στο facebook και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε: «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα, η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον, εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στη Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3, που μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού (μερικά τεχνικά στοιχεία ελήφθησαν από το καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Κρεστενίτη). Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο, γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών “από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει” ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν από τη διάρρηξη και, φυσικά, χαμηλώνει η στάθμη. ΔΕΝ ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας, γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μια μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δε βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού.
Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».
Β.Β.