Ο “Κήπος της Λυσούς” είναι το εκπαιδευτικό φυτώριο που λειτουργεί στο χώρο του Γεωπονικού Κέντρου Δήμητρα – ΕΛΓΟ με στόχο άτομα με αναπηρίες να εκπαιδευτούν επαγγελματικά σε αγροτικές δραστηριότητες από μια ομάδα ειδικών επιστημόνων (γεωπόνο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικούς άλλων δραστηριοτήτων – τεχνίτες όπως κατασκευαστές παρτεριών κ.ά.).
Για τα περιφερειακά όμως σχολεία, όπως το 18ο Δημοτικό Σχολείο, «αποτέλεσε και μια εκπαιδευτική όαση που μας θύμιζε το σχολείο μας προ κορωνοϊού, οπότε μπορούσαμε να βγούμε έξω από το σχολείο για εξορμήσεις στη φύση, αλλά και μας υποδεικνύει πώς θα πρέπει να είναι το σχολείο του μέλλοντος με βιωματικά εργαστήρια στην ύπαιθρο και με άμεση ενασχόληση με τη γη» όπως σημειώνεται σχετικά.
Η συνεργασία του σχολείου με τον «Κήπο της Λυσούς» πραγματοποιήθηκε μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπονεί το σχολείο στη Γ΄ τάξη με τίτλο «Εγώ και εσύ μαζί, φυντάνι φυτεύουμε στη γη». Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την καλλιέργεια της γης και να «εκπαιδευτούν» από τα εκπαιδευόμενα άτομα του φυτωρίου και τους δασκάλους τους.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του «Κήπου» στο πλαίσιο δίωρων εκπαιδευτικών επισκέψεων και φύτεψαν, γνώρισαν τα λαχανικά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, έμαθαν για τη γη και τις χρήσεις της. Κάθε φορά εμπλέκονταν σε διαφορετικές δραστηριότητες όπως κατασκευές κεραμικών από πηλό (σε συνεργασία με την κα Μαρηλιάννα Διαμαντάκη), κινητικά και μουσικά παιχνίδια και άλλα πειράματα σε σχέση με τα φυτά.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες, βεβαίως, πραγματοποιούνταν τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ταυτόχρονα στο χώρο του σχολείου κατασκευάστηκε με την τεχνογνωσία του «Κήπου» το παρτέρι των παιδιών, που τώρα θα μπορούν να φροντίσουν και να οργανώσουν στο δικό τους χώρο. Έτσι οι βασικές αρχές της περμακουλτούρας (σχεδιασμός της καλλιέργειας της γης για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας) μεταδίδονται και εξαπλώνονται φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά, σε συνεργασία και διαχέονται μέσα στο χώρο του σχολείου με πολλές διαφορετικές δράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρτέρια από τον «Κήπο της Λυσούς» έχουν κατασκευασθεί και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, αλλά και στο 9ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.
Δοθείσης δε της ευκαιρίας, δίνονται ευχαριστίες «στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων για την υποστήριξη τους στις εργασίες προετοιμασίας των παρτεριών, αλλά και στο Τμήμα Πράσινου του Δήμου Καλαμάτας για την παραχώρηση χώματος από το δημοτικό φυτώριο. Ευχαριστούμε, επίσης, τις κυρίες Φωτεινή και Φρόσω Χριστοφιλιά που μας δώρισαν 12 ποτιστήρια (δέκα παιδικά και δύο ενηλίκων) για να γίνει το πότισμα από μόνο του μια μοναδική ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εμπειρία.
Ευχή όλων μας είναι να επιτραπεί σύντομα στους εκπαιδευόμενους του φυτωρίου να επιστρέψουν στο χώρο του “Κήπου”, για να συνεχίσουν την πολύτιμη για αυτούς – αλλά και για εμάς – εργασία τους και ευχόμαστε ολόψυχα να καταφέρουν αυτό που αγαπούν τόσο – η γη και η καλλιέργειά της – να τους εξασφαλίσει και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Όσο για το παρτέρι του σχολείου μας, μετά την πρώτη συγκομιδή μαρουλιών ανυπομονούμε να επιστρέψουμε όλοι υγιείς για να συνεχίσουμε μετά το Πάσχα την καλλιέργειά του».